30 juni 2023

Wanneer u met de auto op pad gaat, is het verplicht om deze te verzekeren. Het gebeurt namelijk, anders dan mensen vaak denken, frequent dat iemand in het verkeer bij een ongeluk betrokken raakt. Jaarlijks ligt dit aantal rond de 430.000 personen. Als bestuurder ben je met deze verzekering verzekerd voor de materiële kosten die komen kijken bij een verkeersongeluk. Een inzittende kan echter ook letsel oplopen, echter deze kosten zal de verzekering niet zonder meer dekken. Hiervoor kunt u een zogeheten inzittendenverzekering afsluiten, maar hoe zinvol is dit nu daadwerkelijk?

Typen letsel en problemen

Van alle verkeersongevallen heeft 40% van de verkeersslachtoffers lichamelijk letsel, 12% psychisch letsel, 15% problemen met het uitvoeren van hun werk en 16% ondervindt financiële problemen. Deze financiële problemen worden onder andere veroorzaakt doordat de dekking van verzekeringen onvoldoende is. Gegeven deze cijfers is een inzittendenverzekering wat ons betreft dan ook geen overbodige luxe. Hierdoor voorkom je immers problemen voor zowel uzelf als de inzittenden. Wanneer het ongeluk namelijk door uw schuld heeft plaatsgevonden, bent u ook aansprakelijk voor de inzittenden in uw eigen auto. En, zoals zojuist al aangegeven zijn met een reguliere autoverzekering de passagiers niet gedekt.

Als bijrijder heeft u zelf bovendien altijd recht op een schadevergoeding, wanneer het ongeluk niet door uw toedoen heeft plaatsgevonden. Mocht het niet de schuld zijn van de auto waar u in vervoerd wordt, dan draait de tegenpartij op voor de kosten die hierbij komen kijken. Is het ongeval wel veroorzaakt door de bestuurder, dan kan deze aansprakelijk worden gesteld.

Het afsluiten van een inzittendenverzekering wordt dan ook steeds waardevoller wanneer je meer frequent met een passagier de weg op gaat, aangezien in dat geval ook de letselschade kosten van je passagier gedekt worden.

Maatschappelijke kosten

Jaarlijks wordt er volgens het SWOV (Stichting Wetenschappelijk Onderzoek Verkeersveiligheid) gemiddeld 17 miljard euro uitgegeven aan verkeersongevallen. Deze maatschappelijke kosten komen neer op circa €310.000,- per ernstig verkeersgewonde.

Hulp bij letsel verkeersongeluk

Bent u buiten uw eigen schuld om bij een verkeersongeluk betrokken geraakt en heeft u hulp nodig bij het claimen van uw letselschadebedrag? Neem dan direct contact op met de letselschadespecialisten van LetselPro. We staan u kosteloos bij gedurende het gehele letselschadeproces. Wij staan bovendien altijd voor u klaar wanneer u vrijblijvend advies nodig heeft.

Doe de letselschadetest!