28 februari 2024

De cijfers van 2023 zijn binnen. Er zijn nooit eerder zoveel voertuigen van hoofdwegen weggesleept als afgelopen jaar. Dit blijkt uit cijfers van SIMN (Stichting Incident Management Nederland). Komt dit door slecht onderhouden voertuigen, of juist door een stijging van het aantal ongelukken op deze hoofdwegen? We leggen het u uit in dit nieuwsbericht.

Een enorme groei

Bergers hebben het nog nooit zo druk gehad als in 2023. Het is dan ook de grootste groeiomvang ooit. Zo rukten de bergers in 2022 ongeveer 17.750 keer uit. In 2023 is dit aantal toegenomen met 18%, wat betekent dat de IM-bergers bijna 210.000 keer de weg op moesten om een voertuig van de hoofdwegen weg te slepen. Dit komt neer op een dagelijkse stijging van 90 extra opdrachten. Deze golf aan werk is overigens zonder een aanzienlijke stijging van aanrijdtijden verwerkt, ondanks de krappe arbeidsmarkt. Een petje af voor de bergers is hier dan ook zeker gepast.

Toename meldingen van ANWB

De groei van het werk is deels voortgekomen uit een toename van het aantal meldingen vanuit de ANWB. Wanneer een voertuig weggesleept moet worden, maar op een gevaarlijke locatie staat, kan de ANWB aan een berger vragen deze direct naar een veilige locatie te brengen. Dit heeft zich in 2023 ongeveer 54.000 keer voorgedaan, wat 50% meer is dan in 2022. Het is overigens wel te benoemen dat Nederland in 2022 in de nasleep van een lockdown zat, waardoor er een stuk minder mensen de weg op hoefden.

Aantal ongelukken op de weg

Er vonden in 2023 ook meer verkeersongelukken plaats op de wegen dan het jaar ervoor. Zo steeg het aantal ongevallen op de hoofdwegen met 11%. Het totaal kwam hierbij uit op 26.695, wat net iets minder is dan het recordaantal ongelukken van 27.141 in 2019. We hopen niet dat de huidige trend zich verder door zal zetten, aangezien dit record dan waarschijnlijk gebroken zal worden.

Letselschade door ongeluk op de weg

Bent u in 2023 ook in een ongeluk terecht gekomen waarbij uw voertuig weggesleept moest worden, en gebeurde dit buiten eigen schuld om? Neem dan contact op met een van onze letselschadespecialisten om een letselschadevergoeding te verhalen. Ons advies is vrijblijvend en onze hulp volledig kosteloos.

Doe de letselschadetest!