18 november 2015

In Nederland is een nieuw record aan smartengeld uitgekeerd. Hoewel het positief is dat de hoogte van smartengeld eindelijk iets lijkt te stijgen in Nederland, is dit allerminst positief voor het slachtoffer. Het slachtoffer zal namelijk nooit meer zelfstandig kunnen wonen, lopen, lang kunnen staan, tillen of fijne bewegingen maken met zijn rechterhand. Daarnaast zal hij voor altijd last hebben van pijn en jeuk.

Molotovcocktail

De oorzaak van dit zeer ernstige letsel is dat de man door een molotovcocktail 78,5% van zijn huidoppervlak verbrandde, op 37,5% van zijn lichaam heeft hij zelfs derdegraads brandwonden. Hierbij zijn zenuwen in zijn voeten, rechterhand en onderbenen blijvend beschadigd. Voor al het leed dat de man is toegedaan kende de rechtbank Gelderland de man een smartengeld vergoeding toe van €200.000,-. Het smartengeld wordt uitgekeerd door de overheid, die dat op haar beurt weer probeert te verhalen op de daders. De daders ontvingen lange gevangenisstraffen van de rechtbank; 12 en 14 jaar. Daarbij kreeg één van de daders tevens tbs opgelegd van de rechter.

De ontwikkeling van de hoogte van smartengeld

Het hoogst uitgekeerde bedrag aan smartengeld lag hiervoor beduidend lager, namelijk op €150.000,-. Dit bedrag ontving een vrouw nadat ze was overgoten met zwavelzuur door haar ex. Voordat dit bedrag werd toegekend, stond het record al 25 jaar op hetzelfde niveau. Toentertijd werd er namelijk omgerekend zo’n €136.000,- uitgekeerd aan smartengeld.

Wanneer we de hoogte van het toegekende smartengeld vergelijken met Duitsland, zien we dat het uitgekeerde smartengeld in Nederland significant lager ligt. Het maximale bedrag aan smartengeld ligt maar liefst 4 maal zo hoog in Duitsland! Tevens is de ontwikkeling van de uitgekeerde bedragen vele malen hoger. Zo verdubbelde het maximum in Duitsland in de laatste 6 jaar, terwijl de hoogte in Nederland al meer dan 25 jaar ongeveer gelijk is gebleven.

Berekenen van smartengeld

Het berekenen van smartengeld gebeurt aan de hand van eerdere uitspraken in soortgelijke ongevallen. U snapt dat dit niet eenvoudig is en slechts een ervaren letselschadespecialist hier een gedegen inschatting van kan maken. Bent u benieuwd op wat voor bedrag aan smartengeld u aanspraak kunt maken? Neem dan vrijblijvend contact met ons op voor het berekenen van uw smartengeld en een complete letselschadevergoeding. Maak gebruik van ons contactformulier of bel ons op 085 – 025 00 60.

Doe de letselschadetest!