28 maart 2022

Op de Nederlandse rijkswegen blijft, tegen alle maatregelen en doelstellingen in, het aantal verkeersongevallen stijgen. Dit kwam ter conclusie na een onderzoek van Deloitte. Deze conclusie hebben zij getrokken op basis van openbare databronnen en machine-learning technieken. Ze namen hiervoor ruim 10.000 rijkswegen onder de loep.

Rond eind 2021 was de drukte op de snelwegen weer als vanouds. Volgens het Centraal Planbureau blijft het de aankomende jaren steeds drukker worden, terwijl de Nederlandse overheid een doelstelling heeft gezet voor het jaar 2050. Zij wil dan dat het aantal dodelijke slachtoffers in het verkeer is teruggedrongen naar nul. De Europese Unie en de Verenigde Staten hebben als doelstelling om in 2030 het aantal dodelijke verkeersslachtoffers te hebben gehalveerd. Maar of deze doelstellingen werkelijkheid worden, is nog maar de vraag.

Terugdraaien van het aantal dodelijke verkeersslachtoffers

Aan de cijfers te zien van afgelopen jaren lijken deze plannen te hoog gegrepen. Het aantal slachtoffers van verkeersongelukken met een fatale afloop blijft sinds 2010 rond de 600 liggen. De oorzaak hiervan is onder meer de ouderen die langer mobiel blijven en de toename van de elektrische fietsen. Ook de investeren in het veiliger maken van het verkeer blijken minder goed te helpen dan voorheen.

De meeste verkeersongelukken gebeuren op de provinciale en gemeentelijke wegen. Op de rijksweg vielen er nog 58 slachtoffers in 2020. Uit de analyse van Deloitte kwam uit dat er in 2030 nog zo’n 75 tot 185 dodelijke slachtoffers zullen vallen. Dat is een aanzienlijke toename in vergelijking met de 58 slachtoffer uit 2020 op de rijkswegen.

Slachtoffer van ongeluk in het verkeer

In 2020 wilden we minder dan 500 dodelijke slachtoffers van verkeersongelukken, maar dit werd helaas niet behaald. Voor 2030 willen we het aantal verkeersongelukken hebben gehalveerd en in 2050 zelfs naar 0 brengen. Uit het onderzoek van Deloitte blijkt dat het nog niet zeker is of we met de maatregelen die zijn getroffen, deze doelstellingen gaan halen. Wegenprojecten hebben slechts maar een kleine invloed op de verbetering van het aantal verkeersslachtoffers. Ook andere elementen op de weg spelen een belangrijke rol bij de voorspelling hiervan zoals de verkeersintensiteit, lengte van een wegsectie en rijstrookwissels. Daarnaast heeft het rijgedrag en de hoeveelheid thuiswerkenden invloed op de cijfers. Aan de hand van dit rapport kunnen verkeersexpert nieuwe plannen ontwikkelen, waardoor we misschien wel de doelstellingen zullen halen.

Juridische hulp na een verkeersongeluk

Bent u het slachtoffer geworden van een verkeersongeluk en bent u benieuwd of u in aanmerking komt voor een schadevergoeding voor de opgelopen letselschade? LetselPro biedt u juridische hulp en neemt zoveel mogelijk zorgen omtrent uw zaak uit handen. Onze letselschadespecialisten helpen u graag verder in een vrijblijvend gesprek. Leg uw zaak aan ons voor via ons online contactformulier of telefonisch via 085 – 025 00 60.

Doe de letselschadetest!