23 mei 2022

Een laagstaande zon is gevaarlijk als u in de auto aan het rijden bent, daarom hebben wij voor u tips zodat u veilig kunt rijden tijdens een laagstaande zon. Zo’n laagstaande zon komt vaak voor, alle seizoenen door, en voor bestuurders is zo’n felle zon vermoeiend voor de ogen en de hersenen. Het aantal ongelukken door een laagstaande zon liegen er niet om en daarom is het handig maatregelen te treffen zodat u zo comfortabel mogelijk met een laagstaande zon kunt rijden.

Percentage ongelukken door laagstaande zon

Het knijpen met de ogen of openklappen van de zonneklep zet vaak geen zoden aan de dijk als het gaat om verblinding door een laagstaande zon. Met name tijdens de spits zorgt een laagstaande zon namelijk voor 20% meer ongelukken, wat een enorme piek is in het aantal. In 2017 heeft Veilig Verkeer Nederland een onderzoek gedaan in samenwerking met Pearle over rijden tijdens een laagstaande zon. Hier kwam onder andere uit dat 82% van de bestuurders met regelmaat verblind worden door de zon, dat 35% van de bestuurders geen zonnebril in de auto heeft liggen voor dit soort momenten en 20% van de automobilisten in gevaarlijke verkeerssituaties beland zijn omdat ze geen zonnebril droegen op het moment van een laagstaande zon. Er is dus veel te winnen op het gebied van rijden gedurende een laagstaande en felle zon.

Tips voor rijden tijdens een laagstaande zon

Hieronder hebben wij voor u een aantal tips die u kunt toepassen wanneer u aan het rijden bent tijdens een laagstaande zon. U beschermt niet alleen uzelf maar ook anderen door deze tips te volgen en hierdoor kan het aantal verkeersongevallen afnemen.

1. Polariserende zonnebril

Zoals vernomen in het onderzoek van Veilig Verkeer Nederland zijn er veel bestuurders in gevaarlijke situaties terecht gekomen, omdat zij geen goede zonnebril bij zich hadden. Een goede zonnebril voor in de auto is een polariserende zonnebril. Zo’n polariserende zonnebril verminderd schitteringen, verbetert het contrast en verbetert de kleurenperceptie. Daarnaast is het verstandig om deze polariserende zonnebril standaard in de auto te hebben liggen, zo kunt u gemakkelijk de zonnebril pakken wanneer u onverwacht met een laagstaande zon te maken heeft.

2. Schone autoruiten

Een volgende tip betreft de ruiten, want door schone autoruiten te hebben heeft u beter zicht op de weg wat automatisch weer meer veilig in het verkeer biedt. Maak uw ramen goed schoon met water en sop wanneer u merkt dat uw ruiten vies beginnen te worden. Neem het daarna af met een schone theedoek zodat er geen vlekken ontstaan door het droog maken van de ruiten. Het schoonmaken van zowel de binnen- als buitenkant van de ruiten is van belang! Zorg er ook voor dat er voldoende ruitenwisservloeistof in het reservoir aanwezig is. Zo kunt u in de auto meteen ingrijpen wanneer u merkt dat uw zicht beperkt wordt door vieze ruiten.

3. Snelheid en afstand

Niet alleen u heeft last van de laagstaande zon, maar ook de andere weggebruikers hebben er last van. Om rekening te houden met eventuele onverwachte bewegingen van medeweggebruikers is het verstandig om uw snelheid te minderen en afstand te behouden tussen u en andere auto’s. Zo heeft u geruime tijd om te anticiperen op een onverwachte bewegingen van andere weggebruikers.

4. Verlichting aan

Zet uw dimlicht aan tijdens het rijden met een laagstaande zon. Hierdoor kunnen weggebruikers u beter zien en kunnen zij ook beter zien wanneer u onverwacht op de rem trapt. Ook wanneer u de zon in de rug heeft, is het verstandig uw dimlichten aan te zetten. De tegenliggers aan de andere kant van de weg hebben namelijk wel last van de laagstaande zon en zullen u ook beter aan zien komen als u uw dimlichten aan heeft.

5. Goede ventilatie

Door uw auto goed te ventileren, heeft uw auto minder last van beslagen ruiten. Rijden met beslagen ruiten is gevaarlijk door het beperkte zicht, maar met een laagstaande zon is het helemaal gevaarlijk! Hoe beter het zicht, hoe minder kans er bestaat op het krijgen van een ongeluk.

LetselPro en ongelukken

Bent u toch bij een ongeluk betrokken geraakt door bijvoorbeeld de laagstaande zon en heeft u letselschade opgelopen buiten uw schuld om? Schakel dan de hulp in van LetselPro, de kans is namelijk aannemelijk dat u recht heeft op een letselschadevergoeding. De juristen van LetselPro kunnen u kosteloos en uitstekend bijstaan tijdens het traject. Neem vrijblijvend contact met ons op of doe de letselschade test en ontdek wat wij precies voor u kunnen betekenen.

Doe de letselschadetest!