24 augustus 2023

In de eerste 4 maanden van 2023 alleen al zijn er 2,6 miljoen verkeersovertredingen opgemerkt door de politie. Met 8,9 miljoen autorijders in Nederland is dit een waar probleem. Dit probleem blijft ook nog eens stijgen, aangezien dit getal al 9,1% hoger is dan de eerste vier maanden van 2022. Bij deze overtredingen wordt gelukkig lang niet altijd letselschade opgelopen, desalniettemin blijft dit een groot probleem.

Toename overtredingen

De toename is te zien op verschillende gebieden. In totaal is het van januari tot en met april al 2.662.482 keer misgegaan. Vergeleken met vorig jaar zijn ook het aantal staandehoudingen enorm toegenomen, van 146.631 naar 232.825. Dit aantal is op te delen in verschillende categorieën, welke op ieder gebied hoger zijn dan vorig jaar. Erg zorgwekkend voor zowel de politie als verkeersdeelnemers.

Overzicht toename verkeersovertredingen

Er zijn dus verschillende soorten van verkeersovertredingen. Per soort verkeersovertreding is een bepaalde toename te zien.

Allereerst is het aantal snelheidsovertredingen op te delen door de manier waarop deze zijn geconstateerd. Zo zijn er via flitspalen 925.490 overtredingen geconstateerd en 454.284 via mobiele radarsets. In totaal komt dit neer op 1.379.774 snelheidsovertredingen, wat een toename is van 1,68% vergeleken met vorig jaar.

Het dragen van autogordels is ook in populariteit gedaald. Het dragen van een gordel kan letterlijk het verschil maken tussen leven of dood bij een verkeersongeval. In het minste geval verkleint dit het oplopen van letsel enorm. Het feit dat steeds minder mensen hun gordel omdoen tijdens het autorijden baart dus veel zorgen.

Ook het aantal boetes voor fietsen zonder licht is enorm toegenomen. Sterker nog, dit aantal is verdubbeld van 10.609 naar 20.656. De kans om slachtoffer te worden van een fietsongeluk neemt met 17% af wanneer er wordt gereden met een werkend voor- en achterlicht. De boete hiervoor licht nog relatief laag, met €60,-.

Al met al hopen we te zien dat het aantal verkeersovertredingen gedurende het jaar af zal nemen, aangezien deze enorm veel onnodige gevaren met zich meebrengen.

Hulp bij letselschade na verkeersongeluk

Bent u in een verkeersongeluk terecht gekomen en gebeurde dit buiten uw schuld om? Neem dan contact op met een van onze letselschadespecialisten, die u een vrijblijvend advies kunnen geven. Onze hulp is bovendien volledig kosteloos.

Doe de letselschadetest!