30 maart 2020

Het aantal dodelijke verkeersongelukken is in de afgelopen jaren meer dan verdubbeld. In 2016 vielen er dertien doden bij verkeersongelukken gerelateerd aan alcohol. In 2018 waren dat er 36, meer dan een verdubbeling. De definitieve cijfers over 2019 zijn nog niet bekend, maar in september stond de teller al op 29 doden door alcoholgebruik in het verkeer.

Meer verkeersongelukken door alcohol

In het algemeen vonden er meer verkeersongevallen plaats waarbij alcohol in het spel was. In 2016 was er bij 2.379 ongevallen sprake van alcoholgebruik. Twee jaar later stond dit aantal op 2.731 ongevallen. De toename is opvallend te noemen, volgens de politie was de tendens juist dat er minder alcohol in het verkeer zou zijn.

Een mogelijke verklaring voor de toename van het aantal ongelukken waarbij alcohol in het spel is, is de combinatie van alcohol- en drugsgebruik door automobilisten. Er is namelijk ook een stijging van het gebruik van drugs in het verkeer. Uit cijfers over 2016 blijkt dat 178 betrokkenen bij een verkeersongeval zowel alcohol hadden gedronken als drugs hadden gebruikt. In 2018 is dat bij 423 ongelukken in het verkeer het geval.

Minder alcoholcontroles

Opvallend is dat steeds minder vaak grote alcoholcontroles worden gehouden, de zogeheten fuikcontroles. Volgens de politie komt dat doordat die vaak al heel snel bekend worden in de omgeving, veelal door social media. Agenten houden nu daarom vaker gerichte controles op alcohol en drugs, bijvoorbeeld vanuit voertuigen die minder opvallend zijn. Ook hebben de alcoholcontroles minder prioriteit gekregen, de aandacht gaat nu voornamelijk uit naar andere oorzaken van ongelukken zoals bijvoorbeeld afleiding door de smartphone.

Gratis hulp bij letselschade na een verkeersongeval

Bent u buiten uw schuld om betrokken geraakt bij een verkeersongeval en heeft u hierbij letselschade opgelopen? Grote kans dat u dan recht heeft op een letselschadevergoeding. Deze schade kunt u verhalen op de aansprakelijke partij. De specialisten van LetselPro staan voor u klaar om te helpen bij het verhalen van deze schade. Door de jarenlange ervaring in het behandelen van letselschades, kunnen zij u uitstekend helpen bij het aansprakelijk stellen van de tegenpartij. Leg uw zaak daarom vandaag nog vrijblijvend aan ons voor, zodat wij de haalbaarheid kunnen inschatten en u geheel vrijblijvend van een eerste advies kunnen voorzien.

Doe de letselschadetest!