18 januari 2021

Het nieuwe jaar is begonnen met een forse afname van het aantal vuurwerkslachtoffers met letselschade. Het gaat om een daling van maar liefst 70%, zo blijkt uit cijfers van VeiligheidNL. Toch geeft de organisatie aan dat het aantal slachtoffers nog steeds te hoog is, zeker gezien het vuurwerkverbod.

Dit jaar minder vuurwerkslachtoffers

Tijdens de afgelopen jaarwisseling raakten bijna 400 mensen gewond. Dat is een daling van 70% ten opzichte van de 1.300 vuurwerkslachtoffers in 2020. Bij 108 mensen waren de verwondingen zo erg, dat ze naar de spoedeisende hulp moesten. Vorig jaar waren dit er nog 385. Ook waren er dit jaar minder vuurwerkslachtoffer bij de huisartsenposten te vinden: 275 ten opzichte van 900.

Opvallend is dat het aantal slachtoffers onder de 20 jaar is gestegen met 14%! Dit jaar valt dan ook bijna twee derde van alle slachtoffers in deze groep. Van de in totaal 400 vuurwerkslachtoffers, stak iets minder dan de helft het vuurwerk zelf niet af, maar liepen zij letsel op omdat ze als omstander aanwezig waren.

Minder oogletsel

Slachtoffers werden voornamelijk behandeld aan brandwonden (41%). Vaak ging dit om brandwonden aan de handen of vingers. Het percentage vuurwerkslachtoffers met oogletsel (14%) is relatief laag vergeleken met de 27% van vorig jaar. Verder werden er ook open wonden (7%) en botbreuken (5%) behandeld. Wederom vonden er dit jaar ook enkele amputaties plaats. Plastisch chirurgen hebben deze jaarwisseling 5 (gedeeltelijke) handamputaties moeten doen. Dat zijn er 5 minder dan vorig jaar.

Schakel de hulp in van een letselschadespecialist

Heeft u letselschade opgelopen tijdens de jaarwisseling en was u hier zelf niet verantwoordelijk voor? Neem dan zo spoedig mogelijk contact op met de letselschadespecialisten van LetselPro. Als letselschadebureau met jarenlange ervaring kunnen wij u uitstekend bijstaan bij het claimen van een letselschadevergoeding. Neem eenvoudig contact met ons op door te bellen naar 085 – 025 00 60 of vul het online contactformulier in op onze website. Onze specialisten zullen u zo spoedig mogelijk van een vrijblijvend eerste advies voorzien.

Doe de letselschadetest!