26 mei 2015

In de Verenigde Staten moeten maar liefst 34 miljoen auto’s terug naar de garagedealer. Nog nooit eerder werden er zoveel auto’s teruggeroepen. De reden dat er zoveel auto’s worden teruggeroepen is dat airbags van het Japanse merk Takata, van zowel bestuurders als passagiers, kunnen zorgen voor ernstig letsel of zelfs de dood. De Takata airbags zijn gebruikt in diverse automerken, zoals Honda, Toyota, BMW, General Motors, Nissan, Chrysler, Mazda, Mitsubishi en Subaru.

Dodelijke ongevallen door explosie airbag

De airbags van Takata kunnen te hard opengaan, waardoor er metalen onderdelen losschieten en de personen in de auto raken. Dit zorgt voor ernstig letsel en mogelijk zelfs tot dodelijke slachtoffers. In de Verenigde Staten zijn er mogelijk een zestal personen overleden door een te krachtige explosie in de Takata airbag. De dodelijke ongevallen vonden allen plaats in auto’s van het merk Honda. Het aantal gewonden wordt geschat op tenminste honderd personen. Zo is er een ongeval bekend waarbij een vrouw blind werd aan één oog door een metalen voorwerp dat uit het stuur afkomstig was.

Ook in Nederland auto’s teruggeroepen

In Nederland worden zo’n 44.000 auto’s teruggeroepen. Zo riep alleen Toyota vorige week al 37.000 auto’s terug om aanpassingen te maken aan de airbag. Er bestaat veel onduidelijkheid en onzekerheid omdat fabrikanten en importeurs niet precies weten in welke automodellen er gebruik wordt gemaakt van de Takata airbag. Er wordt zelfs verondersteld dat de technische defecten van de Takata airbags al veel langer bestaan, mogelijk zelfs al 10 jaar. Echter, lijkt er nu pas vanuit de Verenigde Staten voldoende bewijs te zijn verzameld dat de airbags inderdaad potentieel levensgevaarlijk kunnen zijn.

Aansprakelijkheid onderzocht in Verenigde Staten

Justitie in de Verenigde Staten onderzoekt of er iemand aansprakelijk kan worden gesteld voor het opgelopen letsel en het zestal doden. Er wordt onderzocht of een hogere luchtvochtigheid van invloed is op de werking van de airbags. In de Verenigde Staten worden voor de zekerheid eerst alle auto’s teruggeroepen uit de zuidelijke staten, waar doorgaans een vochtiger klimaat heerst.

Hulp bij letsel door gebrekkige producten

Er bestaan talloze voorbeelden van mensen die letsel oplopen doordat een product niet goed functioneert. Een fabrikant kan hiervoor aansprakelijk worden gesteld. Om te voorkomen dat u van het kastje naar de muur wordt gestuurd of een te lage schadevergoeding accepteert, kunt u zich laten bijstaan door een van onze letselschadespecialisten. In uw geval is onze juridische hulp altijd gratis. Neemt u vandaag nog contact op voor een vrijblijvend advies over uw specifieke zaak.

Doe de letselschadetest!