21 oktober 2020

Sinds snorfietsers in Amsterdam op verschillende plekken van het fietspad naar de rijbaan moesten verplaatsen, is het aantal letselongevallen voor deze groep flink gedaald. Toch zijn er in deze regio zo’n 30 tot 40 snorfietsers betrokken bij een ernstig verkeersongeval (tussen april en oktober 2020), waarbij letselschade is opgelopen. Om dit aantal te verminderen, wil de Tweede Kamer een helmplicht invoeren voor de ruim 700.000 snorfietsers die er in ons land rondrijden. In tegenstelling tot een bromfiets, is het dragen van een helm namelijk nog niet verplicht voor bestuurders van een snorfiets.

Voorstel aan de Tweede Kamer

Een helmplicht is al een langere tijd een veelbesproken onderwerp. Zo werd er in 2018 bij de Tweede Kamer aangeklopt door meer dan 100 Nederlandse artsen die een petitie aanboden voor een helmplicht. Door het dragen van een helm verplicht te stellen, zal er veel ernstig en blijvend letsel worden voorkomen. Begin 2019 werd het verzoek door de Tweede Kamer aangenomen, maar wanneer deze helmplicht zal worden ingevoerd, is nog niet duidelijk. Artsen schreven daarom in september 2020 een brief waarin zij nogmaals het belang van een helmplicht benoemen.

Ook een helm voor fietsers

Iedere dag stappen miljoenen Nederlanders op de fiets om naar school of werk te gaan, of om boodschappen te doen. Helaas gebeuren daarbij ook dagelijks ongevallen. Een helmplicht is daarom niet alleen belangrijk voor snorfietsers, maar ook voor fietsers. Het aantal fietsen in Nederland stijgt, met name de elektrische fiets zien we steeds vaker op de fietspaden. Wanneer kinderen en gebruikers van een elektrische fiets een helm zouden dragen, zou dit jaarlijks zo’n 45 doden en 1.400 zwaargewonden schelen.

Juridische bijstand bij een verkeersongeluk

Heeft u letselschade opgelopen omdat u betrokken bent geraakt bij een ongeval in het verkeer? Neem dan nu geheel vrijblijvend contact op met LetselPro. Onze specialisten staan voor u klaar met deskundig advies en kunnen u helpen met het aansprakelijk stellen van de tegenpartij. Wij verhalen daarnaast ook kosteloos uw schade en nemen u alle zorg uit handen, zodat u zich kunt focussen op een zo spoedig mogelijk herstel. U kunt contact met ons opnemen door ons online contactformulier in te vullen, of door te bellen naar 085 – 025 00 60.

Doe de letselschadetest!