13 juni 2022

Met een aanvullende autoverzekering bent u beter verzekerd tegen letselschade wanneer u bij een auto-ongeluk betrokken raakt. In Nederland zijn autoverzekeringen (gelukkig) verplicht. Hierdoor bent u over het algemeen goed verzekerd voor de materiële schade wanneer u betrokken bent geraakt bij een ongeluk. Echter zit het dekken van immateriële schade nog lang niet altijd in de standaard autoverzekering. Als vanzelfsprekend kunnen deze kosten hoog oplopen, waardoor het maar goed is dat deze met een aanvullende autoverzekering ook worden gedekt.

Verschillende soorten autoverzekeringen

Er zijn verschillende soorten autoverzekeringen. De drie meest bekende autoverzekeringen zijn: WA, WA+ en all-risk verzekeringen. Deze drie verzekeringen dekken enkel de materiële schade aan auto’s. Gemiddeld betaal je ongeveer vijf euro meer per maand voor het afsluiten van een aanvullende autoverzekering, welke dus ook de overige materiële maar ook immateriële schade dekt.

Schadeverzekering voor inzittenden

Een bekende aanvullende autoverzekering is de schadeverzekering voor inzittenden (SVI). Deze schadeverzekering dekt de schade aan kleding, spullen én letsel van de bestuurder zelf, maar ook van eventuele passagiers na een aanrijding. Zelfs wanneer de bestuurder schuldig is aan het veroorzaken van het ongeluk. Ook wanneer er geen schuldige aan te wijzen valt, dekt de SVI alsnog de kosten. Dit, terwijl dit bij de standaard WA autoverzekering niet het geval is.

Materiële en immateriële schade

Er zijn duidelijk verschillen tussen materiële en immateriële schade bij verkeersongevallen. WA, WA+ en all-risk verzekeringen dekken alleen de schade die de auto’s hebben. Materiële schade is dus de schade aan de auto zelf, zoals bijvoorbeeld deuken in uw auto of een kapotte bumper. De schadeverzekering voor inzittenden dekt ook materiële schade, maar dit betreft voornamelijk schade aan voorwerpen die bij de inzittenden horen. Denk bijvoorbeeld aan kapotte kledij of elektrische voorwerpen vanwege de klap. Daarnaast dekt de SVI verzekering ook materiële letselschade zoals bijvoorbeeld de medische kosten. Daarnaast kan de bestuurder of de inzittenden verlies van inkomen hebben als gevolg van het door hen opgelopen letsel. Door de SVI verzekering wordt dit verlies opgevangen, maar ook immateriële schade zoals smartengeld wordt hierdoor gedekt.

Kosten van uw letselschade verhalen via LetselPro

Wanneer u betrokken bent geraakt bij een verkeersongeluk, welke u niet veroorzaakt heeft, kunt u met behulp van LetselPro de materiële en immateriële kosten verhalen op de tegenpartij. Wanneer u contact met ons opneemt, zullen wij u gedurende het gehele proces richting een schadevergoeding ondersteunen. Wanneer de tegenpartij goed verzekerd is, zult u als slachtoffer een letselschadevergoeding via de verzekering van de schuldige ontvangen. Maar, wanneer de tegenpartij niet voldoende verzekerd is, zullen de kosten voor zijn of haar eigen rekening komen. Ongeacht de verzekering, zullen wij er altijd voor zorgen dat u de schadevergoeding krijgt waar u recht op heeft!

Doe de letselschadetest!