29 april 2015

Bij een bedrijfsongeval op het terrein van afvalverwerker Reiling in het Brabantse Sterksel kwamen in 2010 drie medewerkers om het leven. De mannen van 43, 43 en 52 jaar, kwamen om toen zij bedwelmd raakten in een container van een waterzuiveringsinstallatie. De rechter bepaalde eerder dat de afvalverwerker verantwoordelijk is voor de dood van de drie mannen, maar omdat Reiling in hoger beroep gaat wordt er nu een deskundige gehoord om de schuldvraag te bepalen.

Waterstofsulfide was de oorzaak van noodlottig bedrijfsongeval

De drie medewerkers waren aan het werk aan een waterzuiveringsinstallatie op het terrein van Reiling. Tijdens deze werkzaamheden raakten zij bedwelmd door het giftige gas waterstofsulfide (H2S), vervolgens overleden de mannen door inademing van een dodelijke hoeveelheid van het betreffende gas. De vraag is nu of de werkgever tekort is geschoten bij het creëren van een veilige werksituatie voor haar werknemers.

Rechter: veiligheid bij Reiling schoot tekort

In 2014 werd afvalverwerker Reiling door de rechter veroordeeld tot het betalen van een boete van €150.000 euro, waarvan €50.000,- voorwaardelijk. Volgens de rechter had Reiling niet genoeg maatregelen getroffen om het bedrijfsongeval te kunnen voorkomen. Zo was er onvoldoende toezicht bij het uitvoeren van werkzaamheden aan de betreffende waterzuiveringsinstallatie en werden werknemers nauwelijks voorgelicht over mogelijke gevaren die kunnen ontstaan bij het werken aan dergelijke installaties.

Reiling in hoger beroep tegen vonnis

Reiling is het echter niet eens met het vonnis van de rechter en is daarom in hoger beroep gegaan. Het bedrijf ontkent dat het op de hoogte was van het risico op het vrijkomen van het giftige gas bij de werkzaamheden die werden uitgevoerd. Daarom heeft zij de rechtbank gevraagd om een deskundige te horen die hier uitsluitsel over moet kunnen geven. De rechter heeft dit verzoek inmiddels ingewilligd.

Bedrijfsongeval? LetselPro staat u bij!

De werkgever is verplicht om een veilige werksituatie te creëren, voldoende veiligheidsmiddelen te verstrekken en regelmatig heldere veiligheidsinstructies aan haar medewerkers te geven. Doet zij dit niet, dan kan zij verantwoordelijk worden gehouden voor de gevolgen van een bedrijfsongeval. De letselschadespecialisten van LetselPro staan slachtoffers van een bedrijfsongeval bij om de door hun opgelopen letselschade vergoed te krijgen door de aansprakelijke partij. Vul vandaag nog onze Letselschade Test in en ontdek of u in aanmerking komt voor een letselschadevergoeding.

Doe de letselschadetest!