9 september 2015

De belangenbehartiger voor verladers (EVO) trad onlangs naar buiten met het nieuws dat er steeds meer mensen zijn, die een heftruckopleiding van slechte kwaliteit volgen. De opleidingen zijn vaak snelle en goedkope opleidingen die te weinig rekening houden met de veiligheid tijdens de werkzaamheden. Dit zorgt er volgens EVO voor, dat er steeds meer bedrijfsongevallen met een heftruck plaatsvinden. Gemiddeld gebeuren er jaarlijks 1.500 bedrijfsongevallen waarbij een heftruck betrokken is, waarbij er 7 slachtoffers komen te overlijden. Dit aantal zal door een toename van nieuwe medewerkers in magazijnen, die een goedkope heftruckopleiding van slechte kwaliteit hebben gevolgd, alleen maar toenemen.

Kleinere kans op bedrijfsongeval met heftruck door goede opleiding

Om het aantal goed opgeleide heftruckchauffeurs te verhogen, doet EVO een oproep aan het UWV en uitzendbureaus om werkzoekenden die hun heftruckcertificaat willen halen, deze opleiding te laten volgen bij opleiders die aan een reeks veiligheidscriteria voldoen. Hierdoor zou volgens EVO de kans op een heftruckongeval kleiner worden. Echter hebben ze hier geen hard bewijs voor en twijfelen sommige mensen aan de intentie van EVO. Zij zijn namelijk zelf marktleider op het gebied van heftruckopleidingen.

Goedkope en snelle opleidingen populair bij werkzoekenden

Met ruim 100.000 magazijnen in Nederland en met 210.000 reach- en heftruckchauffeurs zijn er al een behoorlijk aantal werkenden met een heftruckopleiding. En de vraag naar heftruckchauffeurs wordt alleen maar groter, waaraan werkzoekenden graag willen voldoen. Om in aanmerking te komen voor deze banen volgen werkzoekenden vaak op eigen kosten een heftruckopleiding. In veel gevallen kiezen deze mensen voor de goedkoopste of snelste opleiding en wordt er niet gekeken naar de kwaliteit van de opleiding.

Bedrijfsongeval met heftruck vaak door menselijke fout

Ondanks dat er kan worden getwijfeld over de intenties van EVO, lijkt het erop dat er wel een kern van waarheid in zit. Van alle bedrijfsongevallen waarbij een heftruck betrokken is, is 80% te wijten aan menselijk falen. Een goede en gedegen opleiding die voldoende aandacht besteedt aan veiligheid en bewustwording van de gevaren, kan de kans op een menselijke fout alleen maar verkleinen.

Van de eerder benoemde 80% komt het aanrijden van een voetganger met de heftruck het meest voor, gevolgd door medewerkers die meeliften op de heftruckvorken. U kunt zich wel voorstellen dat de kans op letselschade bij een ongeval met een heftruck behoorlijk groot is. In veel gevallen kan een schadevergoeding worden geclaimd voor de gevolgen van het ongeval.

Letselschade claimen na bedrijfsongeval met heftruck

Wilt u een letselschade claim indienen en uw werkgever aansprakelijk stellen voor het letsel dat u heeft opgelopen bij een heftruckongeval? Bij ons letselschadebureau kunt u in dat geval terecht voor gratis juridische hulp! Neem vrijblijvend contact op via het telefoonnummer 085 – 025 00 60 of via ons online contactformulier.

Doe de letselschadetest!