3 april 2019

Sinds 1 juli 2018 hebben gemeenten de mogelijkheid om snorfietsers verplicht op de rijbaan te laten rijden. De gemeente Amsterdam maakt nu van deze mogelijkheid gebruik en stuurt snorfietsers die zich binnen de ring A10 begeven, van het fietspad naar de weg. Aangezien er jaarlijks veel ongevallen plaatsvinden waarbij fietsers en snorscooters betrokken zijn, hoopt de gemeente op deze manier de verkeersveiligheid te verhogen en het aantal verkeersongevallen met letsel terug te dringen. De maatregel gaat op 8 april in.

Aantal snorfietsen in Amsterdam sterk gestegen

In elf jaar tijd is het aantal snorfietsen in Amsterdam met maar liefst 27.000 stuks toegenomen. Het resultaat is dat de fietspaden steeds drukker worden, de doorstroming op deze paden belemmerd wordt en het aantal ongevallen zienderogen toeneemt. Gelijktijdig met de maatregel, voert Amsterdam ook een helmplicht voor de snorfietsers in. Rijdt een snorfietser na 8 april, binnen Amsterdam, zonder helm of op het fietspad, dan staat hier een boete op van 95 euro.

Populariteit snorfiets daalt door maatregelen

De aangekondigde maatregelen lijken al meteen effect te hebben op het aantal snorfietsen dat zich op de Amsterdamse wegen begeeft. Vooral jongeren balen bijvoorbeeld dat het straks verplicht is om een helm te dragen en daarom worden veel snorfietsen te koop aangeboden. Ook blijkt uit cijfers van brancheorganisatie BOVAG dat de regionale verkoop van nieuwe snorscooters afneemt sinds de plannen bekend zijn gemaakt.

Letselschade na een snorfiets of scooterongeval

Wanneer een scooter of snorfiets bij een ongeluk betrokken raakt, dan is de kans op letsel groot. Aan de ene kant zijn fietsers namelijk zeer kwetsbaar tegenover snorfietsers, terwijl scooters (die vaak op de rijbaan moeten rijden) kwetsbaar zijn tegenover auto’s. Nu snorfietsen straks in Amsterdam op de rijbaan moeten rijden, zal het aantal ongelukken waarbij snorfietsen en auto’s betrokken zijn waarschijnlijk toenemen.

Bent u in het verkeer betrokken geraakt bij een ongeval, heeft u hier letsel bij opgelopen en heeft u geen schuld aan het veroorzaken van het ongeluk? Dan kan LetselPro u helpen om uw letselschade vergoed te krijgen. Leg uw zaak in dat geval vooral vrijblijvend voor aan onze specialisten. Dit kan telefonisch of via onze website.

Doe de letselschadetest!