9 januari 2019

Auto’s worden tegenwoordig steeds vaker uitgerust met de meest recente slimme technologie. Hoewel dit de veiligheid op de weg verhoogt, zorgt dit ook voor een aanzienlijke toename van reparatiekosten. Uit een onderzoek van de WA-Autoverzekering is bijvoorbeeld gebleken dat er de laatste jaren minder verkeersongevallen plaatsvinden, maar dat schadeclaims na een verkeersongeval veel hoger liggen dan voorheen.

Forse toename in hoogte van geclaimde schade

Ten opzichte van 2017 is het aantal verzekeringsclaims na een aanrijding met maar liefst 18 procent gedaald. Een van de grootste redenen voor deze daling is de toename van slimme technologie in auto’s. Ondanks dat deze afname een positief geluid met zich meebrengt, staat hiertegenover dat de gemiddelde hoogte van schadevergoedingen die worden geclaimd na een verkeersongeval fors is toegenomen. Uit het onderzoek van WA-Autoverzekering blijkt dat tussen 2014 en 2017 de geclaimde schade gemiddeld met 25 procent is gestegen. In 2017 was de totale schadelast daardoor maar liefst 2,6 miljard euro. Dat schadeclaims gemiddeld zijn gestegen, komt niet alleen omdat het repareren van moderne auto’s duurder is, maar ook omdat slachtoffers van een verkeersongeluk vaker hun letselschade claimen bij de aansprakelijke verzekeraar.

Slimme technologie voorkomt geen slachtoffers

Een voor de hand liggende reden voor de daling van het aantal verkeersongevallen, is de snel ontwikkelende slimme technologie in auto’s. Toch zijn deze veiligheidssystemen nog niet zo vergevorderd dat ze kunnen voorkomen dat er slachtoffers in het verkeer vallen. Afleiding in het verkeer is bijvoorbeeld nog steeds een van de grootste oorzaken van verkeersongevallen. Bovendien zijn er ook nog steeds veel voertuigen op de weg die niet uitgerust zijn met de laatste technologie, waardoor het wegnetwerk nog niet volledig ingericht is op auto’s met slimme technologie.

Ook rustig klimaat draagt bij aan afname verkeersongevallen

Naast de toename van slimme veiligheidssystemen, is een andere reden voor het dalen van het aantal schadeclaims na verkeersongevallen het relatief rustige Nederlandse klimaat in 2017. In dit jaar heeft Nederland namelijk weinig last gehad van noodweer zoals harde regen, sneeuw en windvlagen. Deze elementen dragen veelal negatief bij aan het aantal ongevallen in het verkeer. Tijdens een heftige sneeuwbui in december van 2017 lag het aantal claims op autoverzekeringen bijvoorbeeld anderhalf keer hoger dan het gemiddelde.

Letselschade na een verkeersongeval claimen met LetselPro

Bent u betrokken geraakt bij een verkeersongeval, heeft u hierdoor letsel opgelopen en was het ongeluk niet uw schuld? Dan heeft u recht op een vergoeding voor uw materiële en immateriële letselschade. Het claimen van een dergelijke schadevergoeding is al snel een langlopend proces, waar u vaak niet op zit te wachten, omdat de focus ligt op zo snel mogelijk herstellen van uw letsel. LetselPro ondersteunt u daarom graag gratis bij het claimen van uw letselschade. Onze letselschadejuristen weten namelijk precies welke paden er bewandeld moeten worden, om uw claim zo snel mogelijk te regelen. Bovendien is onze hulp voor u altijd gratis. Leg uw zaak daarom vandaag nog vrijblijvend aan ons voor.

Doe de letselschadetest!