4 februari 2014

Uit onderzoek onder ruim 17.000 Zweedse ADHD-patiënten, blijkt dat mensen met ADHD een verhoogde kans hebben om betrokken te raken bij een serieus verkeersongeval (ongevallen met een bezoek aan het ziekenhuis of de dood tot gevolg) ten opzichte van mensen zonder ADHD. Omdat verkeersongevallen vaak ontstaan wanneer bestuurders zijn afgeleid, is deze uitkomst niet geheel verrassend. Een meer verrassende uitkomst van hetzelfde onderzoek is dat ADHD-medicatie de kans op een ernstig verkeersongeval niet altijd verkleint.

Hoger risico op letselschade door ADHD

Onderzoeker Roger Chang, verbonden aan het Karolinska Institutet (Zweden), volgde samen met zijn collega’s een grote groep ADHD-patiënten in de periode 2006-2009. Uit hun onderzoek is gebleken dat van de gevolgde mannelijke ADHD-patiënten maar liefst 6,5% betrokken was bij een ernstig verkeersongeval met letselschade tot gevolg. Dit, terwijl het percentage onder niet-patiënten op 2,6% lag. Van de vrouwelijke ADHD-patiënten was 3,9% betrokken bij een ernstig verkeersongeval, ten opzichte van 1,8% onder niet-patiënten. Zowel mannelijke als vrouwelijke ADHD-patiënten hebben dus een meer dan 100% verhoogde kans op het oplopen van letselschade in het verkeer.

ADHD-medicatie verlaagt risico op letsel niet altijd

Door vervolgens het aantal ongevallen onder de gevolgde patiënten die ADHD-medicatie gebruikten te vergelijken met patiënten die geen medicatie gebruikten, zijn de onderzoekers nagegaan of ADHD-medicatie de kans op verrkeersongevallen verlaagt. Een verrassend conclusie was dat de ADHD-medicatie onder mannelijke patiënten leidde tot een reductie van meer dan 50% in de kans op een verkeersongeval met letsel tot gevolg. Bij vrouwelijke patiënten werd echter geen significant verschil aangetoond. Om de kans op letsel in het verkeer voor alle ADHD-patiënten te kunnen verlagen, dient dus nog grondig onderzoek te worden gedaan naar de exacte werking van de voorgeschreven medicijnen in relatie tot hun effect op de verkeersveiligheid.

Betrokken bij een verkeersongeval? U heeft recht op een letselschade vergoeding!

Hoe voorzichtig u ook bent in het verkeer, er bestaat altijd een kans dat u letselschade oploopt. Een ongeval zit namelijk in een klein hoekje. Ook hoeft u zelf niet altijd het ongeval te hebben veroorzaakt. Wanneer u betrokken bent geraakt bij een verkeersongeval, dan kunt u uw letselschade verhalen op de veroorzaker van het ongeval. Een letselschade specialist, zoals letselschadebureau LetselPro, kan u helpen in het verkrijgen van de vergoeding waar u recht op heeft. Er bestaan zowel vergoedingen voor materiële letselschade, immateriële letselschade en (geheel of gedeeltelijke) arbeidsongeschiktheid.

Contact met letselschadebureau LetselPro

Neem vandaag nog contact op met letselschadebureau LetselPro en laat onze specialisten gratis en vrijblijvend onderzoeken wat uw kans is op het verkrijgen van een letselschadevergoeding en smartengeld. Hiertoe hoeft u enkel het online contactformulier van LetselPro in te vullen of te bellen met telefoonnummer 085 – 025 00 60.

Doe de letselschadetest!