11 juli 2022

Uit onderzoek is gebleken dat aanzienlijk veel bromfietsen niet WA-verzekerd zijn. Zo’n 100.000 bromfietsen in het land zijn onverzekerd en dat terwijl een aansprakelijkheidsverzekering verplicht is in Nederland. Een verzekering is verplicht wanneer u in bezit bent van een bromfiets en hier ook actief gebruik van maakt. Wanneer u in het bezit bent van een bromfiets, maar deze niet gebruikt, dan kan de verzekering geschorst worden zodat u niet doorbetaald terwijl de bromfiets stilstaat. Het niet hebben van een verzekering kan flinke financiële gevolgen hebben voor de eigenaar van de bromfiets wanneer deze gestolen wordt of betrokken is geraakt bij een ongeluk.

De gevolgen van onverzekerd zijn

Het kan flinke gevolgen hebben wanneer u onverzekerd rondrijdt op een bromfiets. Het veroorzaken van schade bij iemand anders met uw bromfiets kan aardig in de kosten lopen. Door onverzekerd rond te rijden, moet u uit eigen zak deze kosten betalen. De kosten kunnen oplopen in de duizenden euro’s, zeker wanneer iemand letselschade opgelopen heeft door uw toedoen. Met een WA+ of all-risk verzekering bent u ook verzekerd voor diefstal. Zonder deze verzekeringen krijgt u niks terug wanneer uw scooter gestolen wordt, terwijl scooters heel erg in trek zijn voor dieven. In grote gemeenten is het risico op diefstal hoog: zo wordt er in Amsterdam en Rotterdam per 1.000 bromfietsen maar liefst 28 bromfietsen gestolen. Een ander gevolg van onverzekerd rondrijden op bromfietsen is de kans op het krijgen van een boete.

Handhaving onverzekerde bromfietsen

De handhaving naar onverzekerde bromfietsen verschilt enorm per gemeente. Toch werd er in het jaar 2021 maar liefst 35.000 boetes uitgedeeld aan eigenaren die rondreden op onverzekerde bromfietsen. De hoogte van de boete bedraagt €439,00. In Rotterdam zijn afgelopen jaar de meeste boetes uitgedeeld voor onverzekerd rijden op bromfietsen, maar liefst 1 op de 18 bromfietsers was de pineut. Door een verzekering aan te schaffen weet u dat schade of diefstal goed wordt afgehandeld.

Letselschade na ongeval bromfiets

Heeft u letselschade opgelopen heeft vanwege een ongeval met uw bromfiets, maar is het niet uw schuld? Dan is de kans aanzienlijk dat u een letselschadevergoeding kunt verhalen bij de tegenpartij. Samen met een van onze letselschadespecialisten kunt u de vergoeding proberen te verhalen bij de aansprakelijke van het ongeluk. Onze hulp is altijd kosteloos voor u!

Doe de letselschadetest!