9 april 2013

Nieuwe cijfers rondom het aantal verkeersdoden in de Europese Unie (EU) laten een positieve trend zien. In 2012 daalde het aantal verkeersongevallen met dodelijke afloop met maar liefst 9% tot 28.000. Dit is het laagste aantal dat ooit is bereikt. Als er verder in de tijd wordt teruggegaan, dan blijkt het aantal dodelijke verkeersslachtoffers 43% lager te liggen dan tien jaar geleden. Een vergelijking van het aantal van 2012 met het aantal verkeersdoden in 1965 toont een afname van maar liefst 68% minder verkeersdoden.

Letselschade slachtoffers daalt eveneens

Ook als er gekeken wordt naar het aantal gewonden en letselschade slachtoffers is een dergelijke daling waarneembaar. Verder blijkt dat met name kwetsbare weggebruikers als fietsers, voetgangers en motorrijders blijken slachtoffer blijven van letselschade in het verkeer. Vaak gaat het om verwondingen aan hoofd, hersenen, benen en ruggengraat.

Als EU-lidstaten onderling vergeleken worden dan komt Nederland goed uit de bus. Met omgerekend 32 verkeersdoden per miljoen inwoners doet ons land het qua verkeersveiligheid beter dan bijvoorbeeld Polen (93 per miljoen), België (73 per miljoen) en Duitsland (44 per miljoen). De meest veilige EU-lidstaat blijkt Malta (26 per miljoen) te zijn, kort gevolgd door Groot-Brittannië (28 per miljoen). In vrijwel alle lidstaten is een daling zichtbaar ten opzichte van het jaar 2003, een trend die hopelijk voortgezet kan worden in de aankomende tien jaar.

Letselschade opgelopen bij een verkeersongeval? Wanneer u zich laat bijstaan door een letselschade advocaat van letselschadebureau LetselPro bent u verzekert dat u de letselschadevergoeding zal verkrijgen waar u recht op heeft. Kom in contact middels het contactformulier!

Doe de letselschadetest!