24 januari 2020

Afgelopen maand was er weer een rumoerige jaarwisseling. Voor het tweede jaar op rij vielen er weer meer slachtoffers bij vuurwerkongevallen. Deze jaarwisseling vielen er 1.285 gewonden, waarvan er 385 op de spoedeisende hulp van een ziekenhuis zijn beland.

Flink toename ondanks maatregelen

Afgelopen jaarwisseling wordt gekenmerkt door een flinke toename in het aantal slachtoffers. Vorige jaarwisseling vielen er 1.197 gewonden. Dit jaar is er sprake van een stijging van ruim 7%. Ondanks alle nieuwe maatregelen omtrent vuurwerk is er dus helaas geen afname te zien. Zo zijn er dit jaar door een aantal gemeenten vuurwerkvrije zones ingesteld. Daarnaast moesten verkopers verplicht veiligheidsbrillen en aansteeklonten meegeven aan klanten. Ook moeten vuurpijlen sinds vorig jaar verplicht worden afgestoken in een lanceerstandaard. Het mocht helaas allemaal niet baten.

Voornamelijk brandwonden en oogletsel

Volgens de cijfers zijn er meer mannelijke vuurwerkslachtoffers dan vrouwen. Daarnaast zijn de slachtoffers van vuurwerkongelukken voornamelijk omstanders. Bij 39% van de ongelukken bestaat het letsel uit brandwonden en er was in 27% van de ongelukken sprake van oogletsel. In de nacht van 31 december op 1 januari zijn er bij het oogziekenhuis in Rotterdam alleen al achttien slachtoffers binnengebracht. Dit zijn er tien meer dan verleden jaar. Geen van de slachtoffers droeg overigens een vuurwerkbril. Landelijk gezien werden er dertien mensen blind aan een oog en bij vijf mensen uit deze groep moest het oog zelfs verwijderd worden.

Schade loopt op tot in de miljoenen

Bij 3% van de vuurwerkslachtoffers moesten er vanwege het heftige letsel amputaties plaatsvinden. Sinds december hebben plastisch chirurgen bij tien handen minstens drie vingers moeten amputeren. Meerdere minderjarigen liepen ernstige verwondingen op en het jongste slachtoffer was zelfs een driejarige.

Naast alle letselschade is er ook veel schade aan objecten. De schade voor particulieren aan woningen en auto’s wordt dit jaar tot nu toe geschat op 15 miljoen euro. In dit bedrag is de brandschade aan bedrijfspanden nog niet meegenomen.

Hulp bij letselschade

Heeft u tijdens de jaarwisseling letselschade opgelopen door vuurwerk en was u hier zelf niet verantwoordelijk voor? Dan kunt u de veroorzaker aansprakelijk stellen. De letselschadejuristen van LetselPro kunnen u helpen bij deze claim met het aansprakelijk stellen en het verkrijgen van een letselschadevergoeding. U kunt vrijblijvend contact met ons opnemen. Na beoordeling van uw letselschade kunt u altijd zelf bepalen of u ons inschakelt als belangenbehartiger. Onze kosten verhalen wij op de tegenpartij waardoor onze hulp voor u altijd gratis is. Leg uw zaak vandaag nog vrijblijvend aan ons voor en ontdek wat wij voor u kunnen betekenen.

Doe de letselschadetest!