19 april 2024

Het is alweer de maand april, wat inhoudt dat op de landbouwmarkt iedereen weer klaar staat om de aardappels te poten. Het kan een druk bestaan zijn als boer of landbouwarbeider, waardoor er niet altijd even goed wordt opgelet. In veel gevallen gaat dit proces niet meer met de hand, maar met grote machines. Deze machines kunnen bij verkeerd gebruik flink wat letselschade aanrichten. Door de tijdsdruk en drukte op de akkers komt dit helaas ook veel voor.

Ongevallen met landbouwvoertuigen

Er rijden enorm veel landbouwvoertuigen door Nederland. In het gehele land zijn er ongeveer 750.000 land- en bosbouwvoertuigen te vinden. Deze voertuigen zorgen ieder jaar voor 250 ongevallen, waarbij vrijwel altijd weggebruikers de dupe zijn. In sommige gevallen resulteert dit zelfs in verkeersdoden. Opvallend hierbij is dat in de afgelopen jaren het aantal verkeersdoden lichtelijk terug lijkt te nemen, terwijl de door landbouwvoertuigen veroorzaakte verkeersdoden en -ongelukken een constante lijn aanhoudt.

Landbouwvoertuigen op de weg

Landbouwvoertuigen mogen vrijwel iedere weg betreden in Nederland, op de auto(snel)wegen na. Als weggebruiker dient u hier dus wel degelijk rekening mee te houden. Probeer daarom uit de dode hoek van het voertuig te blijven en probeer oogcontact te behouden met de bestuurder. De voertuigen hebben vaak een beperkte snelheid maar zijn robuust en kunnen tegen een stootje. Houdt dus voldoende afstand om een verkeersongeval te voorkomen!

Landbouwletselschade

De voertuigen, net als andere machines die gebruikt worden in de landbouw, zorgen dus vaak voor ongevallen. Wanneer u als arbeider in de landbouw werkt terwijl een ongeluk zich voordoet, is waarschijnlijk uw werkgever aansprakelijk te stellen. Dit wordt dan uiteraard gezien als een bedrijfsongeval. Mocht u voor uzelf werken dan bent u degene die aansprakelijk gesteld kan worden.

Letselschade opgelopen door landbouwvoertuig

Bent u zelf eens in een ongeluk terechtgekomen met een landbouwvoertuig en heeft u hierdoor letselschade opgelopen? Er is een grote kans dat hiervoor een letselschadevergoeding te verhalen is bij de bestuurder. Neem daarom direct contact met ons op. Onze letselschadespecialisten geven u een vrijblijvend advies en bieden gratis hulp aan.

Doe de letselschadetest!