28 oktober 2019

Nooit eerder zijn er zoveel fietsers betrokken geraakt bij een verkeersongeluk en uiteindelijk met ernstig letsel op de spoedeisende hulp beland als in 2018. Dat blijkt uit onderzoek van het expertisecentrum ongevallenpreventie VeiligheidNL. Van de 123.000 verkeersslachtoffers die behandeld moesten worden, was meer dan de helft ernstig gewond.

De voornaamste oorzaken

De meeste verkeersslachtoffers waren jongeren tussen de 12 en 29 jaar oud en ouderen boven de 50. De voornaamste reden voor het toenemende aantal fietsongelukken, is volgens VeiligheidNL dan ook de vergrijzing. Fietsers in die groep maken veel kilometers, maar zijn ook erg kwetsbaar op de weg door bijvoorbeeld hun afnemende reactievermogen. Naast deze reden werd bij nog een tiende van de ongelukken ‘praten tijdens het fietsen’ als reden opgegeven. Daarnaast werd er door jongeren vaker aangegeven dat zij werden afgeleid door het luisteren naar muziek of door het gebruik van hun mobiele telefoon op de fiets.

Elektrische fiets

Ook is de elektrische fiets steeds vaker betrokken bij een verkeersongeluk. Dit komt dan vooral door de snelheden die sommige elektrische fietsen kunnen behalen en de ouderen die hier voornamelijk op fietsen. Ruim 20% van de ernstige fietsongelukken gebeurde met een elektrische fiets. Toch is volgens VeiligheidNL een elektrische fiets niet per se gevaarlijker dan een gewone fiets, maar ligt het zware letsel aan de leeftijd van de bestuurders. Zoals al eerder aangegeven, fietsen ouderen vaker op een elektrische fiets en die zijn nou eenmaal gevoeliger om ernstig letsel op te lopen dan jongeren. Het is daarom belangrijk dat ouderen ook zelf al wat maatregelen nemen. Voorzorgsmaatregelen zoals een helm, een achteruitkijkspiegel en een gematigde snelheid kunnen al helpen ernstig letsel te voorkomen.

Juridische hulp bij letselschade na een fietsongeluk

Bent u betrokken geraakt bij een fietsongeluk en heeft u hierdoor letselschade opgelopen? Wanneer het niet uw schuld is, kunt u de veroorzakende partij aansprakelijk stellen en de letselschade verhalen (vaak bij diens verzekeraar). Hierbij is het aan te raden om u te laten ondersteunen door een ervaren letselschadejurist.

Bij LetselPro staan onze letselschadespecialisten klaar om u te begeleiden tijdens het proces richting het verkrijgen van een letselschadevergoeding. Daarnaast hebben onze letselschade juristen veel ervaring met letselschade door fietsongelukken en worden onze kosten verhaald op de aansprakelijke partij. Leg daarom vandaag nog uw zaak geheel vrijblijvend aan ons voor.

Doe de letselschadetest!