16 mei 2018

De arbeidsveiligheid van Nederlandse bedrijven schiet nog steeds tekort. Dit blijkt uit het rapport ‘Staat van arbeidsveiligheid, iedereen een veilige én gezonde werkplek’ van de Inspectie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid. Al jaren blijft het aantal ongelukken op de werkvloer stijgen.

De meeste ongevallen vinden plaats met werknemers van kleine bedrijven.

Stijging aanmeldingen bedrijfsongevallen

In 2017 werden in totaal 4.250 bedrijfsongevallen gemeld bij de Inspectie SZW. De meeste ongelukken kwamen voor in de bouw, de handel, de industrie en de logistiek. Met een stijging van 12 procent ten opzichte van 2016 is 2017 het vierde jaar op rij met een stijgend aantal meldingen. Volgens de Inspectie SZW is de economische groei mogelijk de oorzaak. De economische groei zorgt voor een toename in het aantal banen, die niet altijd direct worden opgevuld. Medewerkers ervaren hierdoor een hoge werkdruk, vooral in sectoren als de bouw en industrie waar een zwaar tekort is aan goed opgeleid personeel. De combinatie van hoge werkdruk en slecht opgeleid personeel zorgt ervoor dat de veiligheidsvoorschriften niet altijd correct worden nageleefd, wat weer kan leiden tot gevaarlijke situaties.

Het aantal bedrijfsongevallen ligt in werkelijkheid waarschijnlijk zelfs nóg hoger, omdat veel bedrijfsongevallen niet worden gemeld. Indien een bedrijf een ernstig ongeval niet meldt bij de Inspectie SZW, riskeren zij een fikse boete.

Veel ongevallen bij kleine bedrijven

Ten opzichte van bedrijven met een grote omvang qua werknemers, zijn het vaak de kleine bedrijven die hun veiligheid niet op orde hebben. Zij brengen te weinig of helemaal niet in kaart welke risico’s er zijn. Het meeste letsel wordt dan ook opgelopen bij bedrijven met een kleine omvang.

De Inspectie SZW maakt zich zorgen om het stijgend aantal bedrijfsongevallen.

Aantal dodelijke slachtoffers

Ondanks de groei in bedrijfsongevallen, is het aantal dodelijke slachtoffers wél gedaald. Zo kwamen vorig jaar 50 mensen om bij een ongeluk op het werk, dit zijn er 20 minder dan in 2016. Al jaren ligt het aantal dodelijke gevallen tussen de 50 en 70.

Investeren in veiligheid noodzakelijk

Het stijgend aantal bedrijfsongevallen baart de Inspectie SZW zorgen. Om dit aantal bedrijfsongevallen terug te dringen moet er veel meer aandacht worden besteed aan de arbeidsveiligheid, zowel bij de werkgevers als de werknemers. Volgens de Inspectie zijn bij slechts een kwart van de bedrijven belangrijke risico’s in kaart gebracht. Dit in kaart brengen is bijzonder belangrijk, zodat alle betrokkenen op de hoogte zijn van de gevaren en daarnaar kunnen handelen. Komende tijd zal de Inspectie ZSW meer aandacht gaan besteden aan dit aspect om zo het aantal ongevallen terug te dringen.

Letselschadevergoeding claimen na bedrijfsongeval

Wanneer u zelf betrokken bent geraakt bij een bedrijfsongeval kunt u een schadevergoeding claimen. Onze letselschadespecialisten helpen u hier graag bij. De juridische hulp van LetselPro is voor u altijd gratis! Leg vrijblijvend uw zaak aan ons voor via het online contactformulier.

Doe de letselschadetest!