27 december 2013

In 2012 zijn er gemiddeld genomen per dag 121 automobilisten aangehouden voor het besturen van een voertuig onder invloed van alcohol, drugs of medicijnen. Dat blijkt uit het rapport ‘Criminaliteit en Rechtshandhaving 2012’. Het daadwerkelijke aantal bestuurders dat onder invloed rijdt ligt vrijwel zeker hoger, omdat niet iedereen wordt betrapt. Het totaal lag in 2012 op meer dan 44.000 bestuurders, waarvan er 570 minderjarig waren. Uiteraard heeft het rijden onder invloed grote gevolgen op het aantal verkeersongevallen met letselschade.

Kosten rijden onder invloed

Ondanks het hoge aantal verkeersongevallen met letselschade is er over het algeheel een dalende trend waarneembaar in het aantal aanhoudingen van bestuurders onder invloed. In 2011 lag het aantal aanhoudingen van bestuurders onder invloed nog op 50.056 stuks. In het jaar daarvoor werden 51.181 bestuurders aangehouden. Rijden onder invloed is niet alleen erg gevaarlijk, ook de kosten voor de overheid zijn enorm. Zo spendeerde de overheid in 2011 maar liefst 3,6 miljoen euro aan het voorkomen van het rijden onder invloed en 37,2 miljoen euro aan het vervolgen van de aangehouden personen.

Cijfers niet onafhankelijk

Het beleid en de technische mogelijkheden van de politie hebben sterk invloed op de cijfers. Het aantal aanhoudingen berust immers op de inspanningen van de politie. Niet iedere verkeersdeelnemer die rijdt onder invloed van alcohol, medicijnen of drugs wordt namelijk daadwerkelijk aangehouden. Hierdoor is het niet duidelijk of er echt minder vaak onder invloed aan het verkeer wordt deelgenomen of dat er slechts minder aanhoudingen hebben plaatsgevonden.

Letselschadevergoeding slachtoffers

Het rijden onder invloed wordt ook wel een slachtofferloos delict genoemd, omdat er in deze gevallen geen sprake van slachtoffers met letselschade hoeft te zijn. Bent u betrokken geraakt bij een verkeersongeval waarbij u letselschade heeft opgelopen en de veroorzaker van het ongeval onder invloed deelnam aan het verkeer? Zo ja, dan heeft u zeer waarschijnlijk recht op een letselschadevergoeding. Contacteer letselschadebureau LetselPro voor gratis en vrijblijvend advies. U bent ook van harte welkom op ons gratis inloopspreekuur, iedere donderdag van 15:00 uur tot 16:00 uur.

Doe de letselschadetest!