20 september 2016

In Nederland staan heftruckongevallen op plaats vier van oorzaken van bedrijfsongevallen. Gemiddeld zijn er ieder jaar 1.700 personen die slachtoffer worden van een heftruckongeval. Hiervan is er bij 150 gevallen sprake van een zwaar ongeval en zijn er ieder jaar ongeveer zeven doden te betreuren.

Het is dan ook opvallend dat er in de eerste zeven maanden van 2016 al zeven dodelijke ongevallen met een heftruck plaatsvonden. Onduidelijk is of het aantal gevallen van letselschade door een heftruckongeval eveneens hoger ligt dan het gemiddelde.

Oorzaken van heftruckongevallen

Het gebruik van een heftruck zal altijd gepaard gaan met een risico. Dit, omdat het voertuig van zichzelf al een zwaar voertuig is, het daarnaast ook zware ladingen vervoert, de bestuurder vaak te maken heeft met slecht zicht en deze zich vaak door smalle doorgangen moet manoeuvreren.

Onderstaand ziet u een grafische weergave van de meest voorkomende oorzaken van heftruckongevallen in Nederland.

Oorzaken heftruckongevallen in Nederland

Voorkomen van heftruckongevallen

Om de risico’s van het gebruik van een heftruck te beperken en zo ook het aantal gevallen van letsel tot een minimum te beperken, zijn er een aantal zaken die van belang zijn. In de onderstaande afbeelding ziet u wat voor maatregelen er getroffen kunnen worden om heftruckongevallen zoveel mogelijk te voorkomen binnen het bedrijfsleven.

Voorkomen van heftruckongevallen in Nederland

Recht op een schadevergoeding

Een heftruckongeval vindt bijna altijd plaats op het werk. Wanneer hier letsel bij wordt opgelopen, dan is de kans aanzienlijk dat de werkgever hiervoor aansprakelijk is. Alleen wanneer de werkgever heeft gezorgd voor een volkomen veilige werkplek, dan is deze niet aansprakelijk. In de praktijk komt dit slechts zelden voor.

Letselschade claimen na heftruckongeval

Uw werkgever aansprakelijk stellen hoeft geen gevoelige kwestie te zijn. Ook niet wanneer het uw huidige werkgever betreft. De werkgever is normaal gesproken namelijk verzekerd tegen bedrijfsongevallen.

Wij bieden u graag juridische hulp bij het verhalen van uw letselschade na een heftruckongeval. Neem vrijblijvend contact met ons op voor gratis advies via het telefoonnummer 085 – 025 00 60 of maak gebruik van ons contactformulier.

Bron: www.heftrucknederland.nl

Doe de letselschadetest!