Een ongeluk zit in een klein hoekje, dat is voor velen wel bekend. Overstekend wild is hier een goed voorbeeld van. Plotseling springt er een hert, gans, zwijn of ander wild dier voor uw auto. Hierbij zijn twee keuzes te maken: remmen of doorrijden. Aan te raden is uiteraard om te remmen, maar dit is niet altijd mogelijk. Wanneer u bijvoorbeeld hard rijdt en er nog automobilisten achter u rijden, is het slimmer om door te rijden, aangezien degene achter u mogelijk niet op tijd kan stoppen.
Meest voorkomende aanrijdingen
De meeste aanrijdingen met wilde dieren komen voor in de lente en zomer. Deze tijd van het jaar betreft namelijk de paartijd van de meeste dieren. Wilde dieren zijn in deze periode minder schuw en raken lichtelijk gedachteloos. Er is simpelweg enkel oog voor paren en het vinden van eten.
Noodzaak van remmen voor dieren op de weg
Of u dient te remmen voor het dier hangt ervan af of het een verkeersnoodzaak is. Dit hangt voornamelijk af van de grootte van het dier. Het klinkt wellicht wreed, maar een kat, konijn of eend vormen geen verkeersnoodzaak. Over het algemeen leveren deze dieren namelijk weinig gevaar op. Het is in dit geval gevaarlijker om midden op de weg te stoppen, aangezien dit direct gevaar op levert. Echter zal bijvoorbeeld een hert voor meer schade en een veel gevaarlijkere situatie zorgen voor de bestuurder en andere weggebruikers.
Aansprakelijkheid bij aanrijding met dieren
Mocht door het remmen bij een verkeersnoodzaak een kop-staartbotsing ontstaan, dan is de achterste bestuurder verantwoordelijk. Of het dier een eigenaar heeft zal ook een invloed hebben op wie de schadevergoeding zal moeten betalen. Vaak zijn dit huisdieren, welke verzekerd zijn. Een verzekeringsmaatschappij zal hierbij dan de schade betalen.
Wie er aansprakelijk gesteld zal worden voor de schade ligt er dus aan of het remmen voor het dier een verkeersnoodzaak is en of er een eigenaar van het dier is.
Wat te doen en hoe te voorkomen
Uit onderzoek blijkt dat wanneer u in plaats van 80 km/u te rijden de snelheid iets laat afnemen en 60 km/u rijdt, de wilde dieren een aanzienlijk grotere kans hebben om de auto te ontwijken. Wanneer u een dier al in de verte ziet zou u dus de snelheid kunnen verminderen en de gevarenlichten aan kunnen zetten.
Wanneer de aanrijding al heeft plaatsgevonden dient u altijd, wanneer veilig, (verderop) te stoppen. Doorrijden na een aanrijding met groot wild is namelijk strafbaar. Bel hierna direct de politie, ook wanneer het dier niet blijft liggen.
Hulp nodig bij letselschadevergoeding voor aanrijding met dier
Bent u buiten uw schuld om in een ongeluk terecht gekomen door een aanrijding met een (huis)dier en bent u opzoek naar een letselschade advies? Neem dan vooral contact op met een van onze letselschadespecialisten voor een vrijblijvend advies. Onze hulp is voor u geheel kosteloos!
Doe de letselschadetest!