11 februari 2014

Alle cateraars die zich vanaf 13 december 2014 niet houden aan de nieuwe Nederlandse allergenenwet zijn aansprakelijk voor eventuele letselschade of allergische reacties van hun gasten. Deze vorm van immateriële letselschade kan vanaf het einde van dit kalenderjaar dan ook ernstige gevolgen hebben voor de bedrijfscontinuïteit van cateraars. Onder cateraars wordt o.a. verstaan: restaurants, cafés, bakkers, sportverenigingen en zorginstellingen. Kortom, iedereen die zich bedrijfsmatig bezighoudt met het bereiden en verzorgen van eten en drinken.

Cateraar niet meer verzekerd tegen letsel

Concreet wordt met de nieuwe wetgeving afgedwongen dat cateraars informatie verstrekken aan hun gasten over de aanwezigheid van allergenen in niet-verpakte producten. Voorheen was het nog vaak zo dat een gast zelf verantwoordelijk was voor het informeren naar de aanwezigheid van allergenen in niet-verpakte producten. Na het ingaan van de nieuwe allergenenwet is een cateraar dan ook niet meer verzekerd tegen letsel dat voortkomt uit de consumptie van zijn of haar waren. Het voornoemde geldt uiteraard enkel wanneer de cateraar in kwestie geen melding heeft gemaakt van de aanwezigheid van allergenen. Zijn de gasten wel adequaat gewezen op de aanwezigheid van allergenen, dan treft de cateraar uiteraard geen blaam.

Letselschade door kruisbesmetting valt niet onder nieuwe allergenenwet

Mensen met specifieke vormen van voedselallergie kunnen niet enkel allergische reacties krijgen bij het eten of drinken van producten waar zij allergische voor zijn, maar kunnen dergelijke reacties eveneens krijgen als hun voedsel in aanraking is geweest met allergene producten. Onder de nieuwe allergenenwet worden cateraars overigens niet aansprakelijk gehouden voor letselschade of allergische reacties die voortkomen uit deze zogeheten kruisbesmetting. Dit, omdat er dan geen sprake is van de verwerking van allergenen als zijnde daadwerkelijk ingrediënt.

Heeft u letselschade opgelopen door voedsel?

Letselschade door consumptie en productie van voedsel is een veel voorkomend fenomeen. Het is dan ook een goede zaak dat misstanden met voedsel steeds vaker de publiciteit halen. Zo schreven wij al enige tijd geleden over het debacle van de meldingen van asbest op brood. Bent u zelf slachtoffer geworden van een voedselvergiftiging of een andere vorm van letselschade door voedsel? Weet dan dat er een goede kans bestaat dat u een letselschadevergoeding voor immateriële schade en smartengeld kunt claimen. Met onze jarenlange ervaring kunnen de letselschadespecialisten van LetselPro u helpen bij het verkrijgen van de vergoedingen waar u recht op heeft! Neem dus nog vandaag contact op door het contactformulier van LetselPro in te vullen of te bellen met telefoonnummer 085 – 025 00 60.

Doe de letselschadetest!