Een 44-jarige man raakt op de A1 betrokken bij een verkeersongeval waarbij er sprake is van een kettingbotsing. Op het bewuste moment was er sprake van filerijden, waarbij langzaam rijden en stilstaan werd afgewisseld met wat sneller rijden. Tijdens het rijden moet de betrokkene plots afremmen, zijn auto stond op tijd stil. De auto achter hem echter niet en deze reed bij betrokkene achterop. De auto van de man werd daarbij doorgedrukt op zijn voorganger en plots volgde nog een tweede aanrijding van achteren.

Onderzoek naar de toedracht van het ongeluk

Na de reeks ongelukken is de politie aanwezig en is de betrokkene meegereden. Nadat de man is opgehaald door zijn vriendin, zijn zij doorgereden naar een militair arts. Die stuurde betrokkene vanwege zijn klachten door naar het ziekenhuis. Even nog was er twijfel of er toch niet een ambulance moest worden opgeroepen, maar uiteindelijk is betrokkene met zijn vriendin naar het ziekenhuis gegaan. Daar is hij op de spoedeisende hulp gezien, waar er diverse onderzoeken en testjes zijn gedaan.

Therapie na het ongeval

In de weken na het ongeval heeft de betrokkene van top tot teen veel klachten gehad en heeft hij paracetamol geslikt tegen de pijn. Na een aantal weken heeft hij fysiotherapie gehad. Deze behandelingen bestonden uit lichte massage en ook heeft hij tape gedragen. In verband met de aanhoudende klachten is betrokkene naar het militair hospitaal geweest en is hij daar gezien door een neuroloog. Deze heeft weer een aantal testen gedaan en hieruit bleek dat alles in orde is. Het maken van foto’s van de nek vond de neuroloog niet nodig, want daarop zou volgens hem toch niets te zien zijn.

De betrokkene is vervolgens met spoed verwezen naar een revalidatiecentrum en hij is daar voor een opname van maandag tot en met vrijdag geweest. Dat zou voor een periode van meerdere weken zijn. De eerste weken stonden in het teken van observatie. De betrokkene is multidisciplinair behandeld, hij kreeg 2 à 3 keer per dag therapie van verschillende behandelaars en disciplines.

Klachten sinds het auto-ongeluk

Sinds het ongeval heeft de betrokkene diverse klachten, waaronder concentratieproblemen en kost alles hem veel energie. Er is sprake van woordvindingsproblemen en hij heeft 24 uur per dag nekpijn wat toeneemt bij inspanning en uitmondt in hoofdpijn.

De nekpijn straalt uit naar boven op de schouders, waardoor er sprake is van rotatieproblemen van de nek. Betrokkene meldt tevens last te hebben van koude handen en voeten. Hij slaapt slecht en waardoor hij last heeft van vermoeidheid. Hij staat in een soort overlevingsstand en tegen veel prikkels kan hij niet. Daarnaast is hij ook al 10 kg aangekomen door de inactiviteit en autorijden gaat wel maar slechts kleine stukjes. Verder kan hij maar met 1 hond tegelijk lopen (er zijn 3 honden). Er is verder sprake van acceptatieproblemen en frustratie dat de situatie niet snel vooruitgaat. Hij kan niet sporten, niet werken en geen leuke dingen doen.

Huishoudelijke hulp

De man woont samen met zijn partner. Voor het ongeval waren de huishoudelijke taken verdeeld, waarbij de verdeling lag op 50-50%. Er is geen sprake van externe hulp en in het kader van mantelzorg worden de huishoudelijke taken nu waargenomen door zijn partner en kinderen. Echter blijven er nu wel wat meer dingen of worden minder gedaan.

Verlies van zelfwerkzaamheid

Voor het ongeval is er gestart met een verbouwing van de bovenverdieping in het huis. Er was voor het ongeval net een dakkapel in aanbouw over de volle breedte van de woning. De betrokkene zou zelf slopen en opruimen, en zorgen dat materialen op zijn plek zouden liggen. Ook zou hij zelf lichte timmer- en afwerkwerkzaamheden zelf doen. Door de gevolgen van het ongeval, heeft hij dat nu moeten uitbesteden.

De verbouwing en het opknappen van het huis is nog niet afgerond. De slaapkamers moeten nog afgewerkt worden en ook de trapopgang en de hal, de betrokkene wil dat zoveel mogelijk zelf doen. Ook dient het buitenschilderwerk nog een keer te worden gedaan, alsmede de trap te worden bekleed en laminaat gelegd in de hal en overloop. Voorlopig wacht betrokkene hiermee tot verder herstel. Ook staat nog het aanpakken van de benedenverdieping op het programma.

Verlies van arbeidsvermogen

De betrokkene is beroepsmilitair en hij werkt fulltime bij Defensie. Als gevolg van zijn functie (onderdeel vaste korpsstaf) doet betrokkene ook mee aan oefeningen en uitzendingen. Het aantal oefeningen waar hij aan deelneemt, hangt af van de eenheid waar hij bij zit. Het wordt wel steeds drukker met oefeningen. De duur van de oefening hangt af van de aard van de oefening. Betrokkene is als gevolg van het ongeval een tijdlang 100% arbeidsongeschikt geweest. Het salaris van betrokkene wordt volledig doorbetaald, maar hij mist zijn oefentoeslagen.

Betrokkene doorloopt een revalidatietraject, waarbij hij wordt begeleid door een bedrijfsarts van Defensie. Uiteindelijk kan hij al zijn werkzaamheden weer oppakken.

Afwikkeling schade door LetselPro

Circa twee jaar na het ongeval is er sprake van algeheel herstel en regelt LetselPro de letselschadezaak van het slachtoffer tot zijn volle tevredenheid voor een bedrag van € 41.500,00 als vergoeding voor de huishoudelijke hulp, het verlies van zelfwerkzaamheid, het verlies van arbeidsvermogen en het smartengeld.

Doe de letselschadetest!