26 maart 2024

Ondanks dat het een strafbaar feit is, rijden er enorm veel mensen door na het veroorzaken van een verkeersongeluk. Het totaal aantal keer dat hiervoor een proces-verbaal is opgesteld, is echter wel iets gedaald. Zo kwam dit in 2022 ongeveer 80.000 keer voor en is dit aantal afgelopen jaar naar 74.000 gezakt. Een lichte daling dus, maar desalniettemin nog steeds te veel. Maar wat moet u als slachtoffer doen wanneer de veroorzaker van het ongeluk wegrijdt? We leggen het u uit.

8 wegrijders per uur

Gemiddeld rijden er 8 mensen door na het veroorzaken van een ongeluk. Per dag komt dit ongeveer neer op 200 wegrijders. In Limburg kwam dit afgelopen jaar het vaakst voor, maar Zuid-Holland en Noord-Holland volgen deze provincie snel op. De gemeente met de meeste wegrijders was echter toch Rotterdam. Hier rijden 8,25 per 1000 mensen weg na een ongeluk. De provincies met de minste wegrijders betreffen Friesland en Zeeland. Zo is te stellen dat de bevolkingsdichtheid hier uiteraard ook een rol in speelt.

Geparkeerd

Er zijn verschillende soorten ongelukken die worden veroorzaakt. Veelal gaat het om een botsing met een geparkeerde auto. Wanneer de bestuurders de eigenaar van de auto niet zien, rijden zij vaak weg. Dit is simpelweg een strafbaar feit. Een bestuurder die een ongeluk veroorzaakt met blik- of letselschade moet zich altijd melden. Helaas gebeurt dit dus niet vaak genoeg.

Niet meer ongezien

Toch is de daling niet geheel onverwacht. Hoewel het steeds drukker wordt op de weg, zijn er ook steeds meer auto’s (zoals bijvoorbeeld een Tesla) die video-opnames maken. Daarnaast zijn ook veel huizen voorzien van een Ring-deurbel, welke bij beweging begint te filmen. Het land hangt tegenwoordig dus vol met camera’s, waardoor het steeds minder mogelijk is om ongezien weg te komen.

Geen vervolging

Het is wettelijk verplicht om te wachten tot de politie ter plaatse van het ongeluk is. Doet de veroorzaker van een ongeluk dit niet, kan een boete en in sommige gevallen zelfs een gevangenisstraf worden opgelegd. De enige uitzondering hierop is wanneer de doorrijder zich binnen een tijdspan van 12 uur bij de politie meldt. Deze regel is ingesteld vanwege de ‘vluchtreactie’. Soms raken mensen in paniek bij een aanrijding en willen ze er zo snel mogelijk vandoor. Pas wanneer ze weer bij zinnen zijn, denken ze weer helder na. Om deze reden is de 12 uur regel ingesteld.

Verzamelen bewijzen

Wanneer u te maken heeft met een doorrijder is het aan te raden direct aangifte te doen en bewijzen te verzamelen. Een video, foto’s en getuigen zijn hierbij de beste vorm. Wordt de wegrijder niet meer gevonden is er beroep te doen op het Waarborgfonds Motorverkeer. Op deze manier draait u niet zelf voor de schade op.

Hulp bij letselschade bij een verkeersongeval

Heeft u hulp nodig bij het verhalen van een letselschadevergoeding na een verkeersongeval? Neem dan contact met ons op om een vrijblijvend advies te ontvangen. Onze hulp is voor u volledig kosteloos!

Doe de letselschadetest!