28 maart 2023

Het komt vaak voor dat mensen een hersenschudding oplopen bij een ongeluk. Elk jaar melden meer dan 47.000 mensen zich met een hersenschudding bij de spoedeisende hulp. Het betreft hier lichte tot zware hersenschuddingen, welke uiteraard op diverse manieren worden opgelopen. Zo kan het bijvoorbeeld voorkomen dat u in de auto zit te wachten voor het stoplicht en dat er (bijvoorbeeld door een laagstaande zon) iemand u van achter aanrijdt. Door de klap loopt u vervolgens een hersenschudding op met alle vervelende gevolgen van dien. Maar, wat kunt u nu precies doen bij een hersenschudding? Wij leggen het hieronder aan u uit.

Symptomen van een hersenschudding

Bij het oplopen van een milde hersenschudding komt het vaak voor dat u het bewustzijn voor een aantal minuten verliest. Mocht dit langer dan een aantal minuten zijn dan is er te spreken van een zware hersenschudding, ofwel een hersenkneuzing.

Wanneer we uitgaan van een milde hersenschudding kunnen er een aantal symptomen optreden. Zodra u weer bij bewustzijn bent kan hier een zeer ernstige hoofdpijn uit voortkomen. Ook kan het zijn dat u te maken krijgt met geheugenverlies. Bij een milde hersenschudding kunt u maximaal 24 uur kwijt zijn, maar bij een zware hersenschudding kan dit aantal uren verder oplopen.

Doordat de hersens zogezegd ‘door elkaar zijn geschud’ kunt u zich duizelig en misselijk voelen, wat vervolgens weer kan resulteren in misselijkheid en overgeven. Ook kunt u wat prikkelbaarder zijn dan normaal, waarbij overgevoeligheid voor licht en geluid kan zorgen voor concentratieproblemen. Bij een hersenkneuzing komt het zelfs voor dat spraakproblemen, een gedeeltelijke verlamming of gevoelsverlies optreedt. Dit moet dan ook direct behandeld worden.

Wat u zelf kunt doen bij een hersenschudding

De eerste dagen na het oplopen van een hersenschudding is het ten strengste aan te raden om rust te nemen. In deze periode kunt u niet autorijden of sporten, om uw hoofd de nodige rust te geven. Pas wanneer de hoofdpijn, vermoeidheid en misselijkheid sterk zijn afgenomen kunt u hier weer rustig aan mee beginnen. Drink ook geen alcohol of cafeïne, maar juist veel water en neem een paracetamol tegen de hoofdpijn. Houdt bovendien een goed dag- en nachtritme aan en zorg ervoor dat je duidelijke grenzen voor jezelf stelt door bijvoorbeeld slechts halve dagen te werken. Zodra alle klachten verdwenen zijn kunt u het normale ritme weer oppakken.

Hulp bij letselschade zoals een hersenschudding

Een hersenschudding kan een gevolg zijn van bijvoorbeeld een aanrijding waarbij u ook een whiplash heeft opgelopen. In zo’n geval kan het dus goed zo zijn dat er meer klachten optreden dan alleen de bovengenoemde van een hersenschudding. Nekklachten na een aanrijding kunnen dan ook lang aanhouden. Onze letselschadespecialisten gaan samen met u alle klachten na die zijn opgetreden na het ongeval om er zeker van te zijn dat er een volledig beeld is van de opgelopen letselschade. Zo kan er adequaat een letselschadebedrag vastgesteld worden voor de letselschade claim. Onze hulp is hierbij volkomen kosteloos voor u als slachtoffer, dus schroom niet en neem direct contact met ons op!

Doe de letselschadetest!