Vanaf aankomend jaar is het in Nederland verplicht om een helm te dragen op een snorscooter. Er bestaat onenigheid over het ingaan van deze regel, desondanks is het een feit dat door het dragen van een helm hersenletsel voorkomen kan worden. In twee steden in Nederland is deze regel al ingegaan. Zo is het in zowel Amsterdam als Utrecht al een langere tijd niet meer toegestaan om de rijbaan met een snorscooter te betreden zonder het dragen van een helm.
Een goedgekeurde helm verplicht
Het is niet zomaar toegestaan om iets op het hoofd te plaatsen en het een helm te noemen, een bromfietshelm moet goedgekeurd zijn. Een goedgekeurde helm is te herkennen aan een cirkel met de letter ‘E’, waaraan een nummer is toegevoegd. Ieder land in Europa heeft een eigen nummer, in Nederland is het nummer 4. Het maakt verder niet uit welk nummer er op de helm staat, in Nederland voldoen alle Europees goedgekeurde helmen.
Deze regels gaan overigens ook in gang voor de speed-pedelecs, wat niet raar is aangezien deze nog harder kunnen rijden dan snorscooters.
Het effect van de helmplicht
In 2019 is een onderzoek gestart door het Ministerie van Infrastructuur en Waterstaat, om de gevolgen van de helmplicht te onderzoeken. Daaruit is gebleken dat 1.838 snorfietsslachtoffers zijn gevallen in 2018. In ditzelfde onderzoek wordt ook benoemd dat meer slachtoffers zijn gevallen onder snorfietsers per gereden kilometer dan onder fietsers en automobilisten.
Uit een enquête blijkt dat bij de invoering van de helmplicht bijna 60% van de mensen die een snorfiets rijden, over zullen stappen op een ander vervoersmiddel. Uiteindelijk zal dit ongeveer 30% minder slachtoffers onder snorfietsers opleveren.
Hulp bij letselschade door ongeluk met snorfiets
Bent u in een ongeluk met scooter of snorfiets terecht gekomen en heeft u hierdoor letselschade opgelopen? Neem dan direct contact op met LetselPro voor een vrijblijvend advies en kosteloze hulp.
Doe de letselschadetest!