10 december 2013

Uit een recente literatuurstudie is gebleken dat smartphones van ziekenhuispersoneel veel bacteriën bevatten. Volgens de onderzoekers, verbonden aan het VUmc te Amsterdam, zou de telefoon zelfs besmetting met de resistente bacterie MRSA kunnen veroorzaken. De MRSA bacterie is overigens alleen gevaarlijk voor verzwakte mensen en kan bij hen dodelijk zijn. Voor gezonde mensen kan hygiënisch onverantwoord gebruik van mobiele telefoons door artsen de verspreiding van ziektes en infecties in de hand werken.

Verspreiding bacteriën

Uit de studie kwam naar voren dat 42 tot 95 procent van de mobiele telefoons van artsen besmet zijn met bacteriën die afkomstig zijn uit het ziekenhuis. In elk van de vijf uitgevoerde studies werden resistente bacteriën, zoals MRSA, op de telefoons van het ziekenhuispersoneel gevonden. De resultaten uit de studies aangaande de vondst van resistente bacteriën varieerden van 3 tot 31 procent. De grote verspreiding van het aantal ziekenhuisbacteriën op smartphones komt voornamelijk door de nalatigheid van artsen om hun mobiele telefoon te desinfecteren en het feit dat zij hun niet gedesinfecteerde telefoon gebruiken in het bijzijn van patiënten.

Aanscherpen regels

Aangezien de spreiding van bacteriën zoveel mogelijk ingeperkt moet worden in een ziekenhuis, is het van groot belang dat de regels ten aanzien van het gebruik van smartphones door artsen worden aangescherpt. Tot op heden zijn er enkel regels van kracht waarin verboden wordt om sieraden of lange mouwen te dragen als arts. Dit, aangezien deze nestelplaatsen bieden voor bacteriën. Tevens is een arts verplicht herhaaldelijk zijn of haar handen te wassen. Ondanks de gevaren die het gebruik van een mobiele telefoon in een medische omgeving met zich meebrengt, is het niet verstandig om het gebruik ervan te verbieden. Dit, omdat de mobiele telefoon een cruciale rol speelt in de communicatie tussen het personeel in het ziekenhuis en als informatiebron. Merkwaardig is dat het ontsmetten van de telefoon door de producent vaak sterk wordt afgeraden. Wel is het mogelijk de telefoon te voorzien van een speciale beschermfolie, waarmee de telefoon wel bestand wordt tegen frequent desinfecteren.

Letselschadevergoeding

De onduidelijke regelgeving ten opzichte van het gebruik van mobiele telefoons door artsen werkt de verspreiding van bacteriën in de hand. Heeft u het vermoeden dat u een ziekte of infectie heeft opgelopen doordat artsen hun hygiëne onvoldoende hebben bewaakt? Mocht dat daadwerkelijk het geval zijn, dan maakt u kans op het verkrijgen van een letselschadevergoeding! Gratis en vrijblijvend kunt u bij letselschadebureau LetselPro advies inwinnen inzake een mogelijke letselschadevergoeding. Dit doet u door ons online contactformulier in te vullen.

Inloopspreekuur letselschadespecialist

Heeft u liever persoonlijk advies van een letselschadespecialist van LetselPro? Kom dan eens langs op een van onze gratis inloopspreekuren. Iedere donderdag (van 15:00 tot 16:00 uur) bent u van harte welkom bij ons op kantoor: Verlengde Velmolen 2 A, Uden. Uiteraard kunt u ook op andere tijden een afspraak met een van onze letselschadespecialisten maken. Bel met telefoonnummer 085 – 025 00 60 om te oriënteren wanneer een afspraak kan plaatsvinden.

Doe de letselschadetest!