Uit een recent onderzoek van Joanne Mouthaan, promovenda bij het AMC in Amsterdam, blijkt dat ziekenhuizen nog te weinig aandacht besteden aan de emotionele schade die slachtoffers oplopen bij een ongeval of mishandeling. Een groot percentage slachtoffers, één op de vijf, ontwikkelt in de nasleep van het ongeval een psychische stoornis. Vaak gaat het om angststoornissen, depressies of een posttraumatische stressstoornis (PTSS). Mouthaan pleit voor beter onderzoek naar psychische schade in het ziekenhuis in de dagen na het ongeval.
Psychische schade na ongeval
Van de 20% die psychische schade oploopt na een ongeval, herstelt 80% zonder hulp. Echter zouden zij in veel gevallen sneller en beter zijn hersteld wanneer zij wel hulp hadden gehad. Om dit te verbeteren zouden artsen op de spoedeisende hulp ook voldoende aandacht moeten besteden aan het nakijken van de emotionele gesteldheid van de slachtoffers. Op die manier kan de nazorg van de patiënt, vooral op psychisch vlak, eerder worden gerealiseerd. Door op tijd de juiste zorg te bieden, kunnen slachtoffers sneller herstellen en hun normale leven weer oppakken.
Immateriële schade
Door eerder vast te stellen dat het slachtoffer naast lichamelijk letsel ook psychisch letsel heeft opgelopen bij het ongeval, is het eenvoudiger om hier een schadevergoeding voor te claimen. De vergoeding die u ontvangt voor psychisch letsel wordt smartengeld of een immateriële schadevergoeding genoemd. Het berekenen van de hoogte hiervan is een complexe taak, omdat emotionele schade of littekens moeilijk in geldbedragen om te zetten zijn.
Hulp bij letselschade
Onze letselschadespecialisten helpen u gratis en vrijblijvend met deskundig en professioneel advies. Wij kunnen berekenen hoeveel smartengeld u kunt claimen en u bijstaan bij het verhalen van uw letselschade. U kunt ons bereiken op telefoonnummer 085 – 025 00 60 of via ons online contactformulier. U bent ook van harte welkom op ons wekelijkse spreekuur op donderdag van 15.00 uur tot 16.00 uur.