11 april 2018

De provincie Noord-Holland is voornemens om 23 miljoen euro te investeren in het oplossen van knelpunten voor fietsers. Hiermee hoopt zij de fietsveiligheid in de provincie drastisch te verbeteren. Het geld is bedoeld om de belangrijkste knelpunten aan te passen. Dit zijn voornamelijk fietspaden op drukke plaatsen, zoals bij scholen en stations. Daarnaast krijgen gevaarlijke plekken, waar veel ongevallen met fietsers plaatsvinden, prioriteit.

“Fietspaden op drukke plaatsen krijgen prioriteit bij het oplossen van de gevaarlijke knelpunten.”

Noord-Holland aantrekkelijker maken voor fietsers

Het aanpakken van de fietsknelpunten moet bijdragen aan een aantrekkelijk fietsnetwerk binnen Noord-Holland. Enkele voorbeelden van knelpunten die moeten worden aangepakt, zijn het verbeteren van de bereikbaarheid van NS-station Heemstede-Aerdenhout voor fietsers, het aanpakken van een gevaarlijk smal fietspad in Hilversum en het aanpakken van het gevaarlijke kruispunt bij de N242 tussen Heerhugowaard en Waarland. In totaal is er een lijst van 39 gevaarlijke knelpunten opgesteld die prioriteit moeten krijgen.

‘Fietsveiligheid een groot probleem’

Het aanpakken van knelpunten op het gebied van fietsveiligheid is hard nodig. Volgens Veilig Verkeer Nederland (VVN) zijn er inmiddels bijvoorbeeld steeds meer kinderen in Nederland die veel te weinig fietsen. Dit komt onder andere omdat ouders de verkeerssituatie te onveilig achten en hun (jonge) kinderen daarom met de auto wegbrengen. Hierdoor missen de kinderen op latere leeftijd verkeersinzicht, waardoor het steeds onveiliger wordt op de Nederlandse fietspaden. Door onveilige situaties aan te pakken, moet Nederland weer aantrekkelijker worden voor fietsers, waarmee deze vicieuze cirkel kan worden doorbrokken.

“Het verbeteren van de fietsveiligheid is belangrijk om de vicieuze cirkel te doorbreken.”

Letselschade na fietsongeval

In Nederland vinden er dagelijks fietsongevallen plaats doordat verkeerssituaties voor fietsers onvoldoende veilig zijn. Wanneer u betrokken bent geraakt bij een fietsongeval en hierbij letsel heeft opgelopen, dan is de kans groot dat u recht heeft op een vergoeding voor de bijbehorende schade. Omdat fietsers een beschermde status genieten binnen het Nederlandse verkeer, is dit vaak zelfs het geval wanneer u (deels) verantwoordelijk bent geweest voor het veroorzaken van het fietsongeluk. Neem daarom bij letselschade na een ongeluk op de fiets vrijblijvend contact met ons op, dan helpen wij u gratis en vrijblijvend verder in het proces naar een passende schadevergoeding.

Doe de letselschadetest!