12 februari 2018

Familieleden van een Nederlandse commando die in 2016 omkwam tijdens een schietoefening in Ossendrecht, hebben een schadeclaim neergelegd bij defensie. Volgens hen heeft defensie, als werkgever van de commando, de veiligheid tijdens de schietoefening onvoldoende gewaarborgd. De betreffende letselschadeclaim omvat niet alleen het verlies aan inkomsten, maar heeft ook betrekking op geleden emotionele schade (smartengeld). Wanneer defensie niet voor het eind van deze maand aan de claim voldoet, zullen de familieleden de stap naar de rechter maken.

De werkgever is verantwoordelijk voor een veilige werkomgeving.

Collega’s commando valt niets te verwijten

De betreffende commando werd dodelijk geraakt tijdens een schietoefening waarbij met scherp werd geschoten. Hij stond achter een dunne wand, terwijl een collega op een doelwit in een andere ruimte schoot en hierbij de wand doorboorde. Uit grondig onderzoek in opdracht van het Openbaar Ministerie is gebleken dat collega’s van de omgekomen commando niets te verwijten valt. Hetzelfde onderzoek heeft aan het licht gebracht dat defensie daarentegen onvoldoende maatregelen heeft genomen om de veiligheid gedurende de schietoefening te waarborgen.

Defensie verantwoordelijk voor noodlottige bedrijfsongeval

Zo was het betreffende oefencomplex op de politieacademie in Ossendrecht niet gekeurd om er met scherp te mogen schieten. Was dit wel gebeurd, dan zou het complex zijn afgekeurd. Daarnaast gaf de dodelijk geraakte commando voor het eerst leiding aan een dergelijke schietoefening en heeft hij hierbij geen begeleiding gehad. Dit had wel gemoeten. Saillant detail, is dat de commando’s al meerdere keren bij hun werkgever hadden verzocht om een eigen schietfaciliteit. Deze is er echter nooit gekomen.

Defensie liet steken vallen tijdens schietoefening commando’s.

Werkgever verantwoordelijk bij letselschade op de werkvloer

Wanneer een werknemer betrokken raakt bij een ongeval op de werkvloer, dan is in beginsel de werkgever altijd verantwoordelijk. Enkel wanneer bewezen kan worden dat de werknemer nalatig heeft gehandeld, kan de werkgever onder zijn verantwoordelijkheid uitkomen. De werkgever is namelijk verantwoordelijk voor een veilige werkomgeving en moet er alles aan doen om de veiligheid van de werknemers te waarborgen.

Werkgever aansprakelijk stellen na bedrijfsongeval

Bent u betrokken geraakt bij een bedrijfsongeval en wilt u uw werkgever aansprakelijk stellen? De letselschadespecialisten van LetselPro hebben hier zeer veel ervaring mee. Zij kunnen u helpen bij het claimen van uw letselschade, zonder dat de relatie met uw werkgever hier onder hoeft te leiden. Leg daarom vandaag nog uw zaak vrijblijvend aan ons voor. Onze juridische bijstand is altijd gratis.

Doe de letselschadetest!