28 april 2023

Afgelopen maand is de tijd weer een uurtje vooruitgezet om beter gebruik te maken van het zonlicht. De zomertijd werd nog geen 50 jaar geleden ingevoerd met als doel energie te besparen. Echter gebeuren er door het tijdsverschil meer ongelukken in het verkeer dan normaliter, waarbij ook letselschade wordt opgelopen. Dit fenomeen keert jaarlijks tweemaal terug (met het verzetten van de klok), maar wat is hier eigenlijk de reden van?

Stijging van het aantal ongelukken

Volgens Verkeersinstituut Via zijn er dit jaar ruim 23 procent meer ongelukken gemeten in de week nadat de zomertijd werd ingevoerd. De verandering in tijd heeft verschillende gevolgen.

Het is in de ochtend, tijdens de spits, opnieuw donker. Wanneer het eindelijk lichter wordt, zetten we gezamenlijk de tijd weer een uur vooruit. Hierdoor is het nog donker wanneer mensen in de ochtend de weg op gaan, waardoor ze minder goed kunnen zien. Daarbij komt dat er een verstoring heeft plaatsgevonden in het slaapritme door de uurwisseling. Hierdoor zijn de bestuurders meer vermoeid en wordt er minder goed opgelet, wat zorgt voor onnodige ongelukken.

Volgens het Vlaamse Verkeerscentrum hebben er in totaal 19 ongelukken plaatsgevonden tussen middernacht en tien uur in de ochtend na de invoer van de zomertijd. Hieronder vallen bijvoorbeeld aanrijdingen van achteren en kop-staartbotsingen. Dit is dan ook het hoogste aantal ongelukken van de gehele maand maart.

Onenigheid over de invoer

Veel mensen zijn het dan ook niet (meer) eens met de doorvoering van zomer- en wintertijd. Het is volgens hen niet meer van deze tijd, want de reden van de invoering hebben inmiddels weinig tot geen effect meer. Het doel van de invoer van de uurwisseling was het besparen van energie. Het licht hoeft ’s avonds minder lang aan, waardoor geld wordt bespaard op energie en kaarsen. Dit werd als eerst toegepast in 1977. Echter heeft dit tegenwoordig nog maar weinig impact, aangezien er slechts enkele euro’s per jaar per huishouden worden bespaard.

Na een enquête onder vierenhalf miljoen Europeanen liet dan ook 80 procent weten de uurwisseling liever achterwegen te laten. De positieve effecten wegen volgens hen niet op tegen de negatieve. Uiteindelijk is hier niets mee gedaan, omdat de lidstaten geen voorkeur van zomer- of wintertijd doorgaven.

Juridische hulp bij oplopen letselschade in het verkeer

Voor het oplopen van letselschade in het verkeer, buiten uw schuld om, is een letselschadevergoeding te verhalen. Onze ervaren letselschadespecialisten helpen slachtoffers kosteloos bij het verhalen deze vergoeding. Neem contact met ons op voor een vrijblijvend advies!

Doe de letselschadetest!