30 maart 2015

Het KNMI heeft voor morgen (dinsdag 31 maart 2015) een code geel afgegeven voor een gevaarlijke storm. De reden hiertoe is de verwachte westerstorm met windkracht 9 en windstoten aan de kust tot maar liefst 110 km/h. Dit zorgt waarschijnlijk voor gevaarlijke situaties op de weg, maar ook op straat moet u oppassen! De ervaring leert, dat het aantal verkeersongevallen fors stijgt tijdens een storm. Andere ongevallen die doorgaans voor letselschade kunnen zorgen bij een zware storm in Nederland zijn: dakpannen die van daken vallen, het omvallen van bomen en het afbreken van takken.

Aansprakelijkheid bij letsel door storm

Wanneer er een ongeval plaatsvindt, is er in sommige gevallen onduidelijkheid over wie er aansprakelijk kan worden gesteld voor de letselschade die daarbij is opgelopen. Bij een omgevallen boom of afgebroken tak kunt u de eigenaar van de boom aansprakelijk stellen. Bij afgewaaide dakpannen kunt u de eigenaar van het pand aansprakelijk stellen. Echter, zij zijn alleen aansprakelijk indien zij het ongeval op enige wijze hadden kunnen voorkomen. Het kan namelijk zijn dat er sprake is van overmacht. Denk bijvoorbeeld aan extreem harde wind (windkracht 10) die ervoor zorgt dat er dakpannen van het dak waaien. In hoeverre kun je een pandeigenaar dan nog aansprakelijk stellen? Per claim zal er moeten worden bepaald in welke mate de eigenaar van de boom of het pand aansprakelijk is.

Verkeersongeval door storm

Door de sterke wind en zware windstoten tijdens een storm, gebeuren er bovengemiddeld veel verkeersongevallen. De windstoten zorgen er bijvoorbeeld voor dat weggebruikers van hun eigen rijstrook afwijken en hierdoor in botsing komen met een andere weggebruiker. De aansprakelijkheid ligt in zo’n geval bij de persoon die van zijn rijstrook afweek. Toch kan het zo zijn dat de aansprakelijkheid niet direct duidelijk is. Indien dit het geval is, kunnen wij u helpen om duidelijk te krijgen wie er aansprakelijk is voor het veroorzaken van het verkeersongeval.

Voorkomen van letselschade tijdens een storm

Er zijn een aantal dingen die u kunt doen om de kans op een ongeval tijdens de storm zo klein mogelijk te houden. Wij zetten ze voor u op een rij:

  • beoordeel bewust of het verantwoordelijk is om op pad te gaan;
  • pas uw snelheid aan naar de adviessnelheden die op de matrixborden boven de weg worden weergegeven;
  • wees alert en anticipeer op fouten van medeweggebruikers;
  • voorkom aquaplaning door uw snelheid aan te passen op wegen waar veel plassen liggen.

Gratis hulp bij letselschade

Mocht u tijdens de komende storm of op een ander moment betrokken raken bij een ongeval en hierbij letselschade oplopen, dan kunt u bij ons terecht voor gratis juridische hulp. Wanneer u op het eerste gezicht een haalbare zaak heeft, komen wij bij u op bezoek om uw zaak uitvoerig met u door te spreken. Wij begeleiden u om de tegenpartij aansprakelijk te stellen en zorgen ervoor dat de door u ontvangen letselschadevergoeding niet te laag uitvalt.

Om contact met ons op te nemen kunt u bellen naar het telefoonnummer 085 – 025 00 60. Tevens kunt u contact met ons opnemen door gebruik te maken van ons online contactformulier. Wij zullen dan zo spoedig mogelijk contact met u zoeken.

Doe de letselschadetest!