Gedurende de warmere maanden van het jaar (voorjaar, zomer en nazomer) is het klusseizoen in Nederland. Waar er in de koudere maanden vooral aandacht wordt besteed aan het voorbereiden van klussen, worden de klussen vaak pas uitgevoerd in de warmere maanden van het jaar. Het aantal gevallen van letsel tijdens het klussen neemt in deze maanden direct toe, zo blijkt uit een recent onderzoek. Tevens is onderzocht welke klussen het meeste risico geven op letsel en wat voor letsel men oploopt.
Letsel tijdens het klussen
Het onafhankelijke onderzoek werd uitgevoerd door VeiligheidNL. Hieruit bleek dat er maar liefst 130.000 ongevallen plaatsvinden tijdens het klussen. Bij 80.000 van de ongevallen is het letsel zelfs zodanig ernstig dat er een medische behandeling nodig is. Er is helaas niet onderzocht in hoeveel gevallen er sprake is van letselschade. Er is namelijk sprake van letselschade wanneer het letsel wordt opgelopen door toedoen van iemand anders. Denk hierbij aan een fout van een medeklusser of een gebrekkig product.
Wanneer er gekeken wordt naar de dag(en) waarop het meeste letsel wordt opgelopen tijdens het klussen, dan blijkt dat zaterdag de dag is waarop de meeste klusongevallen plaatsvinden. Bijzonder is dat er op zondag juist het minst vaak een klusongeval gebeurt. Nog een opvallende statistiek is dat de helft van alle klusongevallen plaatsvindt in slechts vier maanden tijd (mei tot en met augustus).
Klusletsel zorgt vaak voor blijvend letsel
Bij klusletsel wordt het vaakst letsel opgelopen aan de handen; liefst 51% van het letsel door klussen is handletsel. Andere typen letsels die vaak voorkomen zijn letsel aan het hoofd (11%) en de voeten (10%). Van al het klusletsel zorgt 40% voor blijvend letsel, 25% voor letsel dat tussen de 3 en 12 maanden is hersteld en 35% van het letsel herstelt binnen 3 maanden. Dit geeft aan dat de gevolgen van klusletsel doorgaans zeer ernstig zijn. In veel gevallen zorgt klusletsel daarom voor zware financiële gevolgen. Hierbij wordt er met name financiële schade geleden door medische kosten en door (tijdelijke) arbeidsongeschiktheid.
Letselschade claimen na klusongeluk
Wanneer u klusletsel heeft opgelopen, maar de schuld van het ongeluk ligt bij iemand anders of bij een gebrekkig product zoals gereedschap, dan kunt u uw letselschade claimen. Wij kunnen u hierbij volledig kosteloos bijstaan. Leg uw zaak daarom vrijblijvend voor aan onze specialisten en ontvang direct een eerste advies. U kunt contact met ons opnemen via het telefoonnummer 085 – 025 00 60 of maak gebruik van ons online contactformulier.
Doe de letselschadetest!