28 november 2019

In de afgelopen jaren is er een flinke toename in het aantal verkeersongevallen. Uit gegevens van Rijkswaterstaat blijkt dat vooral het aantal ongelukken bij kruispunten flink is toegenomen. Van de 250.000 ongelukken die in de afgelopen drie jaar plaatsvonden, vonden er meer dan 60.000 plaats bij een kruispunt. Daarvan waren 476 ongelukken met een fatale afloop. Vergeleken met 2016 waren er in 2018 jaarlijks 25 ongelukken meer met een dodelijke afloop.

Vooral veel fietsers betrokken

Het merendeel van de fatale ongelukken in de afgelopen drie jaar vond plaats binnen de bebouwde kom. In de bebouwde kom komen veel verschillende verkeersdeelnemers samen en dit is terug te zien aan het aantal en het type verkeersongevallen. Vooral kwetsbare verkeersdeelnemers zijn de regelmatig de klos, zoals voetgangers en fietsers. Deze laatste groep was bij meer dan de helft van de dodelijke ongevallen betrokken.

Zoals reeds aangegeven zag de politie vooral bij kruispunten flinke toename van het aantal ongelukken. Bij 142 kruispunten vonden meer dan tien ongelukken plaats in drie jaar tijd of vielen er minsten zes gewonden. Daarmee zijn deze gevaarlijke kruispunten zogeheten blackspots. Het kruispunt waar de meeste ongelukken gebeurden, ligt in de stad Groningen. Bij één kruispunt in die gemeente vonden tenminste 30 ongelukken plaats.

De voornaamste oorzaken

De toename wordt gekenmerkt door een aantal voor de hand liggende factoren. Het verkeer op de weg neemt steeds verder toe, vooral het aantal automobilisten is flink gestegen. De kruispunten waar de meeste ongelukken gebeuren, zijn voornamelijk drukke kruispunten. Bij de zogeheten blackspots moet er met maatwerk worden gekeken of de situaties verbeterd kunnen worden. Een makkelijke manier om het aantal ongelukken te verkleinen is in ieder geval door de maximumsnelheid in de bebouwde kom te verlagen. Vooral het aantal ongelukken met dodelijk afloop zal dan drastisch afnemen.

Juridische hulp na letselschade bij een verkeersongeluk

Bent u betrokken geraakt bij een verkeersongeval en heeft u hierbij letselschade opgelopen? Indien het ongeval niet uw schuld is, is de kans groot dan u recht heeft op een letselschadevergoeding. Zeker als u de zwakkere deelnemer bij het ongeval bent geweest, zoals bijvoorbeeld u als aanrijding als fietser met een auto. U kunt in dit geval de veroorzakende partij aansprakelijk stellen.

Indien u de tegenpartij aanspraken gaat stellen, is het aan te raden om u te laten ondersteunen door de ervaren letselschadejuristen van LetselPro tijdens dit proces. Bij LetselPro werken letselschadespecialisten met veel ervaring in het aansprakelijk stellen van de aansprakelijke partij en het verkrijgen van de juiste letselschadevergoedingen. Onze kosten verhalen wij op de tegenpartij, waardoor onze juridische hulp voor u altijd gratis is. Leg uw zaak vandaag nog blijvend aan ons voor en ontdek wat wij voor u kunnen betekenen.

Doe de letselschadetest!