26 juli 2023

Het is weer tijd om lekker op vakantie te gaan met het hele gezin. Samen met zijn allen in de auto naar het buitenland om van de zon te genieten. Onderweg kan er echter van alles gebeuren, op de weg, in het water of in de lucht. Bent u hier überhaupt wel voldoende voor verzekerd? Of nog beter, weet u hoe dit te voorkomen is? Om u te helpen hebben we een aantal tips op een rijtje gezet.

Tips om voorbereid op vakantie te gaan

1. Verkeersinformatie bijhouden

In het buitenland gelden vaak andere verkeersregels en niet iedereen is hier altijd van op de hoogte. Via de ANWB kan makkelijk worden ingezien welke regels er in ieder land gelden. Ook wordt hier de verkeersinformatie weergegeven zodat files vermeden kunnen worden. Een goede manier dus om boetes, ongelukken en vertragingen te ontwijken.

2. Autocheck

Voor u überhaupt vertrekt is het aan te raden een autocheck te doen. Hierbij dient u 5 verschillende controles uit te voeren. Allereerst voert u een bandencontrole uit, om er zeker van te zijn dat deze in goede conditie zijn. Zo dient de profieldiepte minimaal 3mm te zijn en de spanning op de banden tussen 1,8 tot 3,2 bar te liggen.

Controleer, wanneer de motor koud is, of er nog voldoende koelvloeistof en olie in de motor zit. Zo voorkomt u dat de motor oververhit raakt in een warm land.

Loop alle verlichtingen van uw auto na, zowel van binnen als buiten. Zo blijft u altijd zichtbaar op de weg en voorkomt u verwarring bij andere weggebruikers.

Neem gereedschap mee. Door ervoor te zorgen dat er bijvoorbeeld een wielsleutel en krik in de kofferbak liggen kunt u kleine pechgevallen zelf oplossen. Denk hierbij ook aan een extra liter olie en flesje water.

Gaat u op vakantie met een caravan of camper? Controleer dan ook de trekhaakaansluiting. Zorg ervoor dat deze niet te zwaar beladen is en dat het gewicht gelijkmatig verdeeld is.

3. Schade voor inzittende verzekering

Om ervoor te zorgen dat zowel de bestuurder als de inzittenden verzekerd zijn, dient u een SVI-verzekering af te sluiten. Mocht u toch in een ongeluk terecht raken, zijn alle inzittenden verzekerd voor de letselschade.

Hulp bij ongeluk in het buitenland

Een ongeluk met een auto is uiteraard niet altijd te voorkomen. Wanneer u in een ongeluk terecht komt in het buitenland gelden de regels van dat land. Ontstaat er echter een ongeluk met een andere Nederlander, gelden wel degelijk de Nederlandse regels. Desalniettemin is het mogelijk om de hulp van LetselPro in te schakelen. Door vrijblijvend contact met een van onze letselschadejuristen op te nemen kunnen zij u een advies geven en een schatting maken van het slagen van de letselschadezaak.

Doe de letselschadetest!