12 augustus 2022

Enorm veel mensen in Nederland beoefenen een sport, in 2021 sportte ongeveer 60% van de gehele Nederlandse bevolking minstens vier keer per maand. Tijdens het sporten is het uiteraard ook mogelijk om letsel op te lopen, wat vaak per ongeluk gebeurt. Toch kan het zo zijn dat er iemand aansprakelijk te stellen is voor dit opgelopen letsel.

Tijdens sport gelden er namelijk andere regels dan wanneer u gewoon op straat loopt. Wanneer u tijdens een voetbalwedstrijd wordt getackeld heeft dit natuurlijk een hele andere lading dan wanneer dit op straat gebeurd. Als deelnemer aan een sport heeft u namelijk een eigen risico, of het letsel behoord tot dit eigen risico is afhankelijk van de situatie.

Risico’s aan sport

Iemand kan pas aansprakelijk gesteld worden wanneer er sprake is van een onrechtmatige daad. Hierbij draait het erom dat er bewust roekeloos is gehandeld, of iemand zich zwaar onsportief heeft gedragen. Dit wordt echter niet vaak vastgesteld bij de Hoge Raad. Er zit namelijk een standaard risico aan sport en spel. Dit eigen risico neemt u bewust wanneer u deelneemt aan een sport. Zo kan het bijvoorbeeld voorkomen dat bij het voetballen de bal op uw neus beland en dit voor letsel zorgt. Als deelnemer aan de sport weet u van tevoren dat dit mogelijk kan gebeuren, het risico hiervan accepteert u zodra u besluit om deze sport te gaan beoefenen.

Aansprakelijkheid bij sport

Wanneer er wel duidelijk sprake is van roekeloosheid of onsportiviteit, is er mogelijk te spreken over een onrechtmatige daad. Wanneer dit is vastgesteld kan er pas een stap worden gezet om iemand aansprakelijk te stellen voor de opgelopen letselschade. Hierbij moet het echter duidelijk worden gemaakt dat het letsel met opzet is toegebracht. Hierbij is bijvoorbeeld te denken aan een bewuste vergeldingssliding van een voetbalspeler, terwijl de bal bij geen van beide spelers in de buurt is. Dit is gedrag wat een speler niet aan kan zien komen. Een ander voorbeeld is letsel wat toe wordt gebracht tijdens het boksen, nadat de bel heeft geluid. Zodra de bel heeft geluid, is de wedstrijd namelijk over en is er niet meer te spreken van sport.

Meer informatie over letsel bij sport

Heeft u letselschade opgelopen tijdens het sporten en was dit de bewuste schuld van een ander? Neem dan contact op met LetselPro om de mogelijkheden te bespreken. Onze letselschadespecialisten helpen u graag vrijblijvend verder en kijken of u recht heeft op een schadevergoeding. De kosten worden altijd verhaald op de aansprakelijke partij, u loopt zodoende zelf geen financiële risico’s wanneer u samenwerkt met LetselPro.

Doe de letselschadetest!