3 oktober 2018

Het is nu ruim drie jaar geleden dat een medewerker van een bouwbedrijf uit Kerkrade tijdens het werken aan een bouwproject, vanaf een tussenvloer een flinke val vanaf drie meter hoogte maakte. De medewerker kwam na deze hoge val op zijn rug terecht, waardoor hij ernstig gewond raakte.

De man in kwestie was tijdens zijn werkzaamheden niet voorzien van een veiligheidsharnas en op de bouwplaats waren geen leuningen of veiligheidsnetten voor de medewerkers bevestigd. Door deze gebrekkige werkomstandigheden was het een kwestie van tijd voordat er zich een ernstig ongeluk zou voordoen.

Valse verklaring onder druk

Wat de werkelijke toedracht van het ongeluk was, kwam echter pas twee maanden na het ongeval aan het licht. Het bleek namelijk dat het slachtoffer, onder druk van zijn bedrijfsleider, een valse verklaring over het gebeuren had gegeven.

Ambulance pas gebeld na verdoezelen bedrijfsongeval

Nadat het ongeluk had plaatsgevonden, werd de bedrijfsleider meteen op de hoogte gesteld. In plaats dat deze zijn medewerker te hulp schoot, begon hij echter eerst met het dichten van de gaten in de betreffende tussenvloer en verplaatste hij een hoogwerker. Ook kocht hij snel veiligheidsharnassen en vertelde zijn medewerkers, waaronder het slachtoffer, het verhaal wat zij over het bedrijfsongeval aan de inspectie moesten vertellen. Pas na deze verrichtingen werd er een ambulance voor het slachtoffer gebeld.

Strafrechtelijk onderzoek

Nadat het slachtoffer, twee maanden na het ongeval, het werkelijke verhaal uit de doeken deed, werd er een strafrechtelijk onderzoek ingesteld. Naar aanleiding van dit onderzoek houdt het Openbaar Ministerie de bedrijfsleider en de directeur verantwoordelijk voor de ‘buitengewoon kwalijke feiten’. Inmiddels is het drie jaar later en is er tegen beiden personen drie maanden gevangenisstraf geëist en zijn er geldboetes van in totaal €100.000,- geëist.

Letselschade bij een bedrijfsongeval

Het aansprakelijk stellen van een werkgever voor een bedrijfsongeval is niet altijd even makkelijk, zo blijkt ook uit dit verhaal. Maar tenzij een werkgever kan bewijzen dat hij voldoende actie heeft ondernomen om een veilige werkplek te creëren, is deze bijna altijd aansprakelijk voor letsel dat wordt opgelopen tijdens werkzaamheden voor het bedrijf. Bent u zelf het slachtoffer geworden van een bedrijfsongeval en heeft u hierdoor letselschade opgelopen? Dan kan LetselPro u kosteloos bijstaan bij het verkrijgen van de schadevergoeding waar u recht op heeft. Onze letselschadespecialisten hebben zeer veel ervaring met dit soort zaken en kunnen u gedurende het gehele traject begeleiden. Leg uw zaak daarom vandaag nog vrijblijvend aan ons voor, zodat wij u van een eerste advies kunnen voorzien.

Doe de letselschadetest!