26 november 2020

Sinds kort is het mogelijk om automobilisten met een mobiel in de hand te fotograferen middels een nieuw camerasysteem. Afleiding achter het stuur speelt namelijk steeds vaker een rol bij verkeersongevallen. Met dit nieuwe camerasysteem hoopt het Openbaar Ministerie hier verandering in te brengen.

Ongevallen door het gebruik van mobiele apparaten

Het vasthouden van mobiele apparaten achter het stuur is niet toegestaan. Als er door het gebruik hiervan tijdens het rijden een ongeval ontstaat, kan dat een gevangenisstraf opleveren die kan oplopen tot 6 jaar. Toch gebeurt het regelmatig dat er tijdens het rijden snel een berichtje wordt beantwoord. Dit is gevaarlijk en zorgt jaarlijks voor honderden verkeersongevallen. Naast materiële schade is het ook mogelijk dat er letselschade ontstaat waardoor iemand (gedeeltelijk) arbeidsongeschikt raakt.

Aanpak

Voorheen werden automobilisten staande gehouden door de politie op het moment dat zij hun mobiel gebruikten, maar dit kost simpelweg te veel capaciteit. Daarom is er onderzoek gedaan naar andere mogelijkheden en is er een nieuw camerasysteem als oplossing naar voren gekomen. Nederland is het eerste land in Europa die het gebruik van deze camera inzet. In Australië wordt dit systeem ook gebruikt en succesvol bevonden.

Hoe het werkt

Wanneer een camera het vermoeden heeft dat een bestuurder zijn of haar telefoon in handen heeft, wordt er een foto gemaakt. Deze wordt vervolgens opgestuurd naar het Centraal Justitieel Incassobureau (CJIB) waar een buitengewoon opsporingsambtenaar (boa) beoordeelt of er inderdaad sprake is van een overtreding. Indien dit het geval is, kan de bestuurder een boete van €240,- excl. administratiekosten verwachten.

LetselPro helpt bij verkeersongevallen

Een verkeersongeval is een van de voornaamste oorzaken van het oplopen van letselschade. Indien u betrokken bent geraakt bij een verkeersongeval en hierdoor letsel heeft opgelopen, is het belangrijk om zo snel mogelijk de hulp in te schakelen van een letselschadebureau als LetselPro. U kunt uw zaak vrijblijvend aan ons voorleggen via ons online contactformulier of telefonisch via 085 – 025 00 60.

Doe de letselschadetest!