22 juli 2014

Maar liefst 70% van de bedrijfsartsen meldt beroepsziekten niet, ondanks dat zij hiertoe wettelijk verplicht zijn. Dat blijkt uit een enquête onder bedrijfsartsen in opdracht van Inspectie SZW. De belangrijkste redenen hiervoor zijn gebrek aan tijd en kennis. Daarnaast wordt het melden van de ziekte vaak niet door de werkgever vergoed en zijn artsen bang om betrokken te worden in een juridische strijd. Het melden van een beroepsziekte is echter heel belangrijk. Bij letsel door een ongunstige werkomgeving is de kans op een letselschadevergoeding zeer groot.

Soorten beroepsziekten

Een beroepsziekte is een ziekte die opgelopen is als gevolg van het werk. Dit omvat zowel materiele als immateriële schade. Gedacht kan worden aan pijn aan het lichaam door zware fysieke activiteit, luchtweg- en huidaandoeningen door stoffen waarmee gewerkt wordt, maar ook een burn-out of stress-stoornis door agressie of seksuele intimidatie.

Vergoeding immateriële schade

In Nederland lopen jaarlijks 50.000 werknemers een beroepsziekte op, waarvan er ongeveer 3.000 komen te overlijden. Deze cijfers geven echter geen compleet beeld, omdat lang niet alle gevallen gemeld worden. Vooral immateriële schade, alle schade die niet in geld is uit te drukken, vaak emotioneel, is moeilijk te definiëren. Ook het bepalen van de letselschadevergoeding ervan, het smartengeld, is daarom een complexe taak.

Hulp bij letselschade

Om die reden is het verstandig om hiervoor een letselschadespecialist zoals LetselPro in te schakelen. LetselPro helpt u gratis en vrijblijvend met het verkrijgen van de letselschadevergoeding waar u recht op heeft. Ontdek binnen één minuut of u recht heeft op een vergoeding voor uw letsel middels onze letselschade test en neem contact met ons op voor een vrijblijvende kennismaking.

Doe de letselschadetest!