26 september 2014

In het radioprogramma EenVandaag zei Tweede Kamerlid Sander de Rouwe dat het CDA een wet wil opzetten waarbij fietsers die gebruik maken van een mobiele telefoon, aansprakelijk kunnen worden gesteld bij een verkeersongeval. Door de komst van Social Media wordt er meer gebruik gemaakt van de mobiele telefoon tijdens het fietsen. Dit leidt geregeld tot gevaarlijke verkeerssituaties. Met de huidige wetgeving kan de fietser bij een verkeersongeval maximaal voor de helft van de schade aansprakelijk worden gesteld.

Aansprakelijkheid fietser

In Nederland is wettelijk vastgelegd dat een fietser behoort tot de categorie ‘zwakke verkeersdeelnemers’. Wanneer een fietser betrokken raakt bij een ongeval met bijvoorbeeld een auto dan is de fietser nooit meer dan 50% verantwoordelijk voor het verkeersongeval. De minister van het CDA wil graag een wet invoeren waarbij het mogelijk is om de fietser 100% aansprakelijk te stellen. Dit, wanneer de fietser op het moment van het ongeval gebruik maakte van een mobiele telefoon. Het voorstel geldt zowel voor bellen als voor het bekijken van nieuwsupdates op Social Media. In onze buurlanden België en Duitsland geldt sinds deze zomer al een verbod op mobiel bellen op de fiets.

Fietsongeval door sociale media

Ongeveer 9% van de fietsongevallen ontstaan door het gebruik van een mobiele telefoon tijdens het fietsen. Social Media zijn met name populair onder jongeren en worden gebruikt om onderling te communiceren. Het gebruik van een mobiele telefoon in een auto is al geruime tijd verboden. Nederland beschikt over een druk wegennet en volgens het CDA is dat meer dan genoeg reden om het apparaat te verbieden op de fiets.

Letselschadevergoeding verkeersongeval

Het zou kunnen dat u zelf te maken heeft gehad met een verkeersongeval waarbij u letsel heeft opgelopen. Schroom niet om gratis en vrijblijvend contact op te nemen met de letselschadespecialisten van LetselPro. Wij helpen u om uw letselschade middels een letselschadevergoeding te verhalen op de aansprakelijke partij. Ook kunt u alvast online testen of u in aanmerking komt voor een letselschadevergoeding. Daarvoor vult u onze online test in.

Doe de letselschadetest!