19 juni 2013

In vergelijking met een jaar eerder is het aantal automobilisten dat zijn of haar autoverzekering te laat betaald, verdubbeld. Het massale wanbetalen kent zonder enige twijfel een aantal grote risico’s voor de bestuurders. Zo dienen de wanbetalers zelf op te draaien voor hun schade na een ongeval. Eveneens wordt de schade van de tegenpartij verhaald op de onverzekerde. Natuurlijk is het erg vervelend als de tegenpartij van de onverzekerde zijn of haar materiële vergoed moet krijgen. Denk bijvoorbeeld aan de reparatie van een auto, motor of kleding.

Claim bij letselschade niet meer te betalen

Echter, wanneer er sprake is van immateriële schade, zoals tijdelijke letselschade of zelfs blijvend letsel, dan is het leed vaak niet te overzien. Een letselschadevergoeding of claim tot smartengeld betreft meestal vele duizenden tot tienduizenden euro’s. Kortom: een bedrag dat slechts weinigen direct kunnen betalen. Een dergelijke claim heeft dan ook veelal levenslang gevolgen voor de wanbetaler van de autoverzekering.

Het toenemende niet betalen lijkt gerelateerd te zijn aan de aanhoudende economische crisis en aanverwante financiële problemen bij individuele consumenten. Naast de enorme impact die het veroorzaken van een ongeluk met letselschade tot gevolg heeft, lopen wanbetalers van autoverzekeringen ook het risico op een boete van €390,- voor het onverzekerd deelnemen aan het verkeer.

Doe de letselschadetest!