15 juni 2023

Leuk, maar niet altijd veilig. Skeeleren heeft in de laatste jaren een herontdekking ondergaan. Tijdens de lockdown van 2020 en 2021 hebben veel mensen de skeelers weer uit de kast gehaald om actief bezig te blijven op een leuke manier. Dit was echter ook te merken bij de spoedeisende hulp. Afgelopen jaar liepen namelijk 2000 skaters botbreuken, hersenschuddingen en andere soorten letsel op. Als antwoord op dit probleem lanceert de KNSB en VeiligheidNL een campagne om mensen beter voor te bereiden voor zij de weg op gaan met skeelers.

Letsel door skeeleren

Het meest voorkomende letsel bij een ongeluk door skeeleren is een polsbreuk. Het herstel van een polsbreuk duurt ten minste drie maanden, maar kan zelfs uitlopen tot een jaar. Merendeel, ongeveer 75%, van de skaters die op de spoedeisende hulp belanden door een ongeluk op skeelers, hebben te kampen met ernstig letsel. Daarnaast komen ook vaak hersenschuddingen voor door een val op het hoofd.

Meest voorkomende vormen letsel door skeelers:

  • Polsbreuk (40%)
  • Elleboogbreuk (10%)
  • Breuk in de onderarm (8%)
  • Veiligheid van skeeleraars

    Om mensen in te lichten over de gevaren van het skeeleren, worden er skatelessen opgezet. Veiligheid is namelijk erg belangrijk bij de sport, waaronder ook het dragen van bescherming valt. Een helm en polsbescherming zijn recreatief nog niet verplicht, maar hier komt wellicht verandering in. Bij verenigingen is het dragen hiervan namelijk al verplicht, wat veel letsel voorkomt.

    Juiste manier van vallen

    Het klinkt misschien raar, maar op de juiste manier vallen voorkomt ook veel letsel. Er is namelijk een verschil in letsel wanneer iemand voorover- of achterovervalt. Dit is te controleren met de juiste skatehouding. Wanneer iemand voorovervalt komt diegene terecht op de knieën. Bij het achterovervallen vangt iemand zich op met de polsen. Het doel is dan ook altijd om voorover te vallen en te landen op de kniebeschermers.

    Remmen!

    Het is ook niet geheel onbelangrijk om te kunnen remmen. Velen zetten hun voeten schuin neer om af te remmen, maar hierdoor is het mogelijk om over de eigen enkel te vallen. Er zit overigens niet voor niets een remblokje achter op de skates. Hiermee is het mogelijk om erg snel stil te staan.

    Letsel bij skeeleren

    Het hoeft echter niet altijd uw eigen schuld te zijn wanneer u letsel oploopt tijdens het skeeleren. Zo kan het liggen aan een gebrekkig product of is het mogelijk om aangereden te worden. Mocht u buiten uw schuld om letsel hebben opgelopen, kunt u altijd terecht bij onze letselschadespecialisten. Neem hiervoor contact met ons op!

    Doe de letselschadetest!