25 februari 2022

In 2020 is het aantal arbeidsongevallen fors gedaald ten opzichte van 2019. Bedrijfsongevallen waarin vooral veel stress of intimidatie de oorzaak was, daalde fors in aantallen. Toch is het nog te vroeg om deze vooruitgang aan de coronacrisis te wijten.

Vorig jaar was er sprake van 77.0000 arbeidsongevallen met zulke enigste gevolgen, dat de slachtoffers minimaal vier dagen niet konden werken. Dit kwam naar voren uit een Nationale Enquête Arbeidsomstandigheden, wat werd uitgevoerd door het CBS samen met onderzoeksinstituut TNO. Thuiswerken gebeurde drie jaar geleden nog nauwelijks, toen vonden er 93.000 arbeidsongevallen plaatst. Dat waren er ongeveer net zoveel als in 2017 en 2018. Het aantal arbeidsongevallen daalde in 2020 dus met ruim 17%.

Grootste daling bedrijfsongevallen

Het is nog te vroeg om te bepalen of de daling komt door het effect van de coronacrisis. Dit zou kunnen komen door de vele thuiswerkenden, maar naast dat was 2020 een uitzonderlijk jaar. Veel is veranderd voor de arbeidsmarkt, maar er kan nog niet goed worden ingezien of dit effect heeft gehad op de daling. Daarnaast is de veiligheid op de werkplek al heel lang een aandachtspunt, aldus Tanja Traag, onderzoekster van het CBS.

In de branche van de industrie en logistiek was de grootste daling in bedrijfsongevallen. Een verklaring hiervoor zouden de coronamaatregelen kunnen zijn, bijvoorbeeld doordat het veel rustiger was op de wegen. Daarnaast viel duidelijk nog iets op uit het rapport. Het aantal arbeidsongevallen door psychische overbelasting, waaronder stress en intimidatie, daalde het hardst vergeleken met het jaar 2019.

Preventie van arbeidsongevallen

Alhoewel de meldingen van arbeidsongevallen lager zijn dan in voorgaande jaren, hadden bedrijven de risico’s op ongevallen op werk kunnen beperken of voorkomen. Dit blijkt uit een analyse van arbeidsongevallen in 2020. Zo kunnen de gevaren op de werkvloer in kaart worden gebracht om vervolgens een plan van aanpak op te stellen om die te beperken of vermijden (risico-inventarisatie en -evaluatie). Niet bij alle bedrijven is het mogelijk om geschikte maatregelen te nemen. Dan moeten zij hun risico’s zoveel mogelijk beperken door bijvoorbeeld een veilige inrichting van de arbeidsplaats en het aanschaffen van collectieve of individuele beschermingsmiddelen. Dit kunnen vangnetten, veiligheidsgordels, dakrandbeveiliging of fysieke afscherming bij machines zijn.

Hulp bij letselschade na bedrijfsongeval

Bent u slachtoffer geworden van een bedrijfsongeval en bent u benieuwd of u in aanmerking komt voor een letselschadevergoeding? Bij LetselPro werken we met ervaren letselschadespecialisten, zij kunnen u direct voorzien van advies bij letselschade na een bedrijfsongeval. Neem vandaag nog vrijblijvend contact met ons op voor juridisch advies. Bent u benieuwd of u in aanmerking komt voor een letselschadevergoeding? Doe dan nu de korte Letselschade Test.

Doe de letselschadetest!