29 augustus 2022

U heeft ze vast al eens zien rijden, of er wellicht zelf op gereden; de e-bikes. Elektronisch aangedreven fietsen die zonder enige moeite hoge snelheden bereiken. Maar mag dit wel? En wie is er aansprakelijk wanneer er iets fout gaat? In dit artikel leggen we het u haarfijn uit.

Opvoeren van e-bikes

Allereerst is het niet toegestaan om een e-bike op te voeren. De maximale snelheid die de trapondersteuning mag bieden is 25 kilometer per uur. Met een opvoerset kunnen echter veel hogere snelheden worden bereikt. Sommige e-bikes gaan zodoende zelfs harder dan 50 kilometer per uur. De Fietsersbond pleitte een jaar geleden al voor een verbod op het opvoeren, aangezien dit zeer eenvoudig gedaan kan worden middels een app.

Speed Pedelec

Er zijn overigens fietsen waarbij het wel is toegestaan deze hoge snelheden te bereiken, namelijk de speed pedelecs. Hiervoor geldt echter een helmplicht, iets wat bij een normale e-bike (nog) niet verplicht is. Daarnaast behoort de eigenaar van een speed pedelec een aansprakelijkheidsverzekering af te sluiten. Hierdoor wordt de verantwoordelijkheid bij de eigenaar gelegd. Bovendien mogen deze fietsen maximaal 45 kilometer per uur, dit is minder hard dan dat sommige e-bikes nu al rijden. Ook moet er een achteruitkijkspiegel en bromfietskentekenplaat op de fiets bevestigd zijn en moet de bestuurder over het juiste rijbewijs (AM) beschikken.

Aansprakelijkheid e-bike ongelukken

Een woordvoerder van Velig Verkeer Nederland heeft al aangegeven dat wanneer de e-bike is opgevoerd met een digitaal setje, dat deze niet verzekerd is wanneer er schade wordt veroorzaakt. Dit betekend dat u volledig aansprakelijk zal zijn voor het ongeluk.

Het is echter nog wel toegestaan om een e-bike om te toveren naar een speed pedelec, mits hier de juiste maatregelen voor genomen zijn. Wanneer u de juiste kentekenplaat op de e-bike monteert en een helm draagt, is het gebruik van een speed pedelec volkomen legaal en kunt u gewoon een aansprakelijkheidsverzekering afsluiten. Zorg er dus voor dat u alles op orde heeft voordat u op een speed pedelec c.q. opgevoerde e-bike stapt.

Letselschade opgelopen met een e-bike?

Heeft u een ongeluk gehad met een e-bike buiten uw eigen schuld om? Neem dan zo snel mogelijk contact op met LetselPro. Ga met onze letselschadespecialisten in gesprek om te kijken wat de mogelijkheden zijn. Er kan vaak meteen een vrijblijvend advies worden gegeven met daarin een indicatie van het bedrag waar u recht op heeft als schadevergoeding voor het opgelopen letsel. Onze hulp is bovendien voor u geheel kosteloos, twijfel dus niet om contact met ons op te nemen. We helpen u graag verder!

Doe de letselschadetest!