28 juli 2020

Het aantal meldingen over ernstige arbeidsongevallen in Nederland is de afgelopen jaren flink gestegen. De inspectie SZW (Sociale Zaken en Werkgelegenheid), ontving in 2019 4.474 meldingen, een stijging van 4% ten opzichte van het jaar daarvoor. Vorig jaar vielen tevens veruit de meeste doden bij arbeidsongevallen in vier jaar tijd.

Toename van ongevallen

Als de cijfers worden afgezet tegen 2015, zijn de meldingen met een kwart toegenomen. Volgens de inspectie SWZ kan de toename voor een groot deel verklaard worden door de aanhoudende economische groei en de groeiende werkgelegenheid. Nummer 1 ongeval op de werkvloer is het vallen van een ladder of steiger. Het komt steeds vaker voor dat men letselschade oploopt tijdens het werk door een val van grote hoogte.

De meeste ongelukken vinden, relatief gezien, plaats op de bouwplaats. Gemiddeld genomen hadden 116 mensen op de 100.000 banen te maken met een ernstig ongeluk. Andere sectoren waarbij veel ongelukken zijn voorgekomen zijn de industrie, vervoer & opslag en de agrarische sector. Deze sectoren staan de laatste 5 jaar eigenlijk non-stop in de top vijf.

Meeste ongevallen bij kleine bedrijven

Gemiddeld genomen vielen tussen 2015 en 2019 de meeste slachtoffers van ernstige arbeidsongevallen in bedrijven met minder dan 10 werknemers. Per honderdduizend werknemers waren gemiddeld 67 mensen betrokken bij een arbeidsongeval. In de periode 2015 tot en met 2019 waren dat bij middelgrote bedrijven (10 tot 100 werknemers) en grote bedrijven respectievelijk 45 en 10 personen per honderdduizend werknemers.

Opvallend aan deze cijfers is ook dat jongeren tussen 15 en 24 jaar relatief vaak slachtoffer zijn van ongelukken op het werk, evenals werknemers van 55 jaar en ouder. Werknemers in de leeftijd 25 tot en met 34 jaar zijn relatief het minst vaak betrokken bij ongevallen. Eén op de vier slachtoffers is uitzendkracht of zelfstandige.

Het is in de eerste plaats de verantwoordelijkheid van bedrijven om te zorgen voor veilige en gezonde arbeidsomstandigheden. Zij zijn verplicht de gevaren en de risico’s voor de gezondheid en veiligheid te inventariseren en maatregelen te treffen ter bescherming van de medewerkers. Vooral kleine bedrijven hebben dit vaak niet (volledig) op orde.

Juridische hulp bij een bedrijfsongeval

Bent u op zoek naar juridische hulp omdat u letselschade heeft opgelopen bij een bedrijfsongeval? LetselPro kan u uitstekend bijstaan tijdens de afhandeling van de letselschadezaak. Door de jarenlange ervaring van onze letselschadespecialisten weet u zeker dat u bij ons aan het juiste adres bent. Leg uw zaak vandaag nog vrijblijvend aan ons voor door middel van ons online contactformulier of door ons te bellen op 085 – 025 00 60.

Doe de letselschadetest!