26 april 2016

Het meerijden met een jonge Bob is gevaarlijker dan tot op heden werd gedacht. Het gevaar zit hem niet alleen in de onervarenheid, maar ook in het feit dat zij zich te eenvoudig laten afleiden door de passagiers. Dit blijkt uit onderzoek dat is verricht door Stichting Wetenschappelijk Onderzoek Verkeersveiligheid (SWOV).

40% omgekomen passagiers zat bij jonge bestuurder in de auto

Op een gemiddelde zaterdag- op zondagnacht wordt op het hoogtepunt maar liefst 20% van de auto’s bestuurd door een onervaren bestuurder (18-24 jaar). Uiteraard zitten zij doorgaans met een auto vol met passagiers na het stappen. Dat hier gevaarlijke situaties en verkeersongevallen uit voortkomen blijkt ook uit het feit dat liefst 40% van alle passagiers die omkomen in weekendnachten bij jonge onervaren bestuurders in de auto zaten.

Opstapeling van risico’s

“De opstapeling van risico’s zoals de jonge leeftijd, de onervarenheid als automobilist en de passagiers die na een avondje stappen de bestuurder kunnen afleiden, vormen samen een dodelijke combinatie.”, aldus SWOV-onderzoeker Sjoerd Houwing, gespecialiseerd in drugs en alcohol in het verkeer. Passagiers hebben een negatieve invloed op de jonge chauffeur en leiden hem af met harde muziek en het loltrappen in de auto. Zeker wanneer de passagiers wel hebben gedronken, houden zij vaak geen rekening met de bestuurder. In vier jaar tijd (2010 – 2014) kwamen er liefst 177 passagiers om het leven bij een auto ongeluk, waarbij de auto werd bestuurd door iemand die jonger was dan 24 jaar. In veel van de gevallen ging het om vrienden die op de weg terug waren van het uitgaan.

Beschonken jonge Bob extreem gevaarlijk

Wanneer een jonge bestuurder besluit om toch alcohol te drinken, nemen de risico’s exponentieel toe. Zo lopen bestuurders onder de 30 jaar met alcohol op achter het stuur maar liefst 170 keer meer risico op een dodelijk ongeval dan nuchtere bestuurders van boven de 30 jaar. Gelukkig stappen jonge bestuurders niet vaker achter het stuur met alcohol op, dan meer ervaren bestuurders. Bij beide groepen rijden er gemiddeld 2 op de 100 bestuurders met alcohol op, wanneer zij alleen rijden. Met passagiers erbij zit er wel verschil tussen de groepen. Jonge bestuurders stappen namelijk net zo makkelijk met drank op achter het stuur wanneer er passagiers meerijden.

Bob-campagnes richt zich op passagiers

Volgens het SWOV is er nog veel winst te behalen voor de verkeersveiligheid door de Bob-campagnes te richten op jonge bestuurders en hun verantwoordelijkheidsgevoel. In Noorwegen is een vergelijkbare campagne gestart en daar zijn de resultaten zeer positief. Na de campagne daalde het aantal tieners dat gewond raakte of omkwam bij een ongeval met 30%. Nederland zou er goed aan doen een dergelijke campagne te lanceren.

Gratis hulp na een verkeersongeval als passagier

Wanneer u als passagier letsel oploopt bij een verkeersongeval, dan heeft u het recht om een schadevergoeding te claimen bij de aansprakelijke partij. Ook wanneer dit de bestuurder is waar u bij in de auto zat. Leg uw zaak eens vrijblijvend aan ons voor. Dan kunnen wij beoordelen of u wel of geen recht op een schadevergoeding heeft en zo ja, dan kunnen wij u kosteloze juridische hulp bieden om deze vergoeding ook daadwerkelijk te claimen.

Doe de letselschadetest!